Marián Vágner, vnuk legendárního ředitele dvorské zoo, podědil nadšení pro ochranu afrických zvířat

24. prosinec 2023 07:56

I dnes se vypravíme do Safari parku Dvůr Králové. Nenahlédneme ovšem do žádného pavilonu, ale zastavíme se ve správním centru zoo v tak zvané Neumannově vile, kde si redaktorka Dana Voňková domluvila schůzku s Mariánem Vágnerem. Bylo před Vánocemi a vnuk legendárního ředitele dvorské zoo Josefa Vágnera vzpomínal na roky, které tam prožil s prarodiči. 

Čtěte také

Dvorská zoologická zahrada byla založena v roce 1946. O necelých 20 let později v jejím čele stanul Josef Vágner. Lesník, přírodovědec, cestovatel, publicista, učitel a nejvýznamnější ředitel.

Ze sedmi legendárních expedic do Afriky se mu podařilo přivézt téměř dva tisíce zvířat, které nejen ve Dvoře Králové nad Labem daly základ velmi cenným chovům. I díky Josefu Vágnerovi může tedy dnes zahrada plnit své hlavní poslání a vracet ohrožené druhy zpět do přírody.

Právě on stál na začátku snahy odlišit se od jiných českých a evropských zahrad tím, že se soustředil na dovoz afrických zvířat. Usiloval o to, aby tato zvířata co nejvíce prosperovala-rozšiřoval výběhy, klece nahrazoval příkopy, nechal vystavět moderně řešené pavilony.

Velkým snem Josefa Vágnera bylo vybudovat safari podobné těm, které znával ze svých návštěv Afriky. Současně si uvědomoval, že zvířata v africké divočině začínají být ve stále větším ohrožení, a věřil, že jedním ze způsobů, jak jim pomoci, je dostat zástupce vybraných druhů do lidské péče. Potom, jakmile to situace dovolí, vracet jejich potomky zpět do přírody.

Čtěte také

Josef Vágner zorganizoval letech 1967 až 1975 celkem devět velkých expedic- sedm do Afriky a dvě do Asie. Vágnerovy transporty vynikaly oproti ostatním svou vysokou úspěšností především počtem přeživších zvířat. Pro přesun se snažil vybírat silné jedince, u kterých byl přesvědčen, že cestu dlouhou tisíce kilometrů a aklimatizaci ve zcela novém prostředí mohou zvládnout.

Jeho sen se stal skutečností v roce 1989, kdy se dvorské safari poprvé otevřelo návštěvníkům. O 25 let později bylo na jeho počest přejmenováno na Africké safari Josefa Vágnera, v roce 2016 bylo prohlášeno kulturní památkou.

Jako průvodce v něm dnes pracuje i vnuk Josefa Vágnera Marián. Nadšení pro ochranu afrických zvířat „prošlo“ rodem Vágnerových do další generace. A snad je naděje, že bude mít další pokračování.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související