Lucie Peterková je Ježíškovým vnoučetem. Paní Helenka si moc přála vidět muzikál v Praze

20. prosinec 2017 09:55

Ježíškova vnoučata jsou jedním z nepozoruhodnějších projektů posledních let. Myšlenka, kterou se daří naplňovat, tedy obdarovat nezištně staré a často opuštěné lidi, je opravdu skvělá. Takže vás určitě nepřekvapí, že chuť udělat někomu radost mají i rozhlasáci. 

Moderátorka Českého rozhlasu Hradec Králové Lucie Peterková se vypravila s dárkem do Domova sv. Josefa v Žirči, kde žije jednašedesátiletá paní Helenka. Moc si přála vidět nějaký pěkný muzikál.

S Michaelou Hospodkovou a Lucií Peterkovou procházíme chodbami. Lucie nese dárek: „Já jsem se stala Ježíškovým vnoučetem pro paní Helenu. Ona si přála dostat se na nějaký muzikál. Tak doufám, že vyrazíme, kam bude ona chtít."

Jsme na oddělení klientů, kteří v Domově sv. Josefa v Žirči trvale žijí.

„Děkuji moc. Byla jsem už na koncertě Felixe Slováčka a moc se mi to líbilo. Ale na žádném muzikálu jsem ještě nebyla. A který by to měl být? Tak to ještě opravdu nevím," říká paní Helena.

A Lucie Paterková doplňuje: „Pokud máte nějakého oblíbeného interpreta, tak bychom jej také mohli případně navštívit a vyzpovídat. Když to nebude přímo muzikál, ale bude to prostě něco s muzikou, tak jsou dveře otevřené."

„Já neumím tak vybírat. Mě se líbí všechno. Všechna muzika. Ale Praha by byla hezká. Tam jsem ještě nebyla," usmívá se šťastná paní Helena.

Lucie Peterková je Ježíškovým vnoučetem paní Helenky

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související