Lubor Křivka se sokolnictví věnuje přes 60 let. Spolu s manželkou Mirkou je to jeho životní láska

7. říjen 2022 08:36

Opočnem na Rychnovsku zní křik dravých ptáků a štěkot loveckých psů, koná se tam tradiční, už 55. Národní sokolnické setkání s mezinárodní účastí. Sjeli se na ně chovatelé dravých ptáků z celé Evropy, například z Holandska, Německa, Itálie, Polska, Slovenska a dalších zemí. K lovu budou využívat více než 30 honiteb. Akce se koná do soboty 8. října.

Lovecké dny zahájily fanfáry na lesní rohy a pak už všichni spěchali do honiteb na území Královéhradeckého i Pardubického kraje.

Čtěte také

Sokolnické setkání se vším všudy. Mluví se tu o sokolnictví, o lovu a o létajících dravcích. Mezi sokolníky z celé Evropy jsou také ženy.

Jednou z nich je Milada z Polska, které na paži sedí samice jestřába. Je tu s kamarádkou Zuzanou Richterovou, která nám pomůže s překladem. Žena a sokolnictví, to je běžná záležitost v Polsku? „Není to příliš běžné. Sokolnictví se v Polsku věnuje maximálně deset holek.“

A proč si vybrala k chovu jestřába? „Kvůli jeho rychlosti a síle. A také kvůli historii, protože jestřáb je tradiční polský pták. Mám prostě ráda, jak jestřábi loví.

Ovšem k sokolnictví patří také krásný lovecký pes. „Tohle je anglický setr. Doma v Polsku mám až 30 ptáků a dva psy, usmívají se Milada spolu se Zuzanou.

Čtěte také

Mezi sokolníky v Opočně nemohou chybět ani ti, pro které je to láska na celý život. Mezi takové jistě patří i Lubor Křivka, který je tu se svojí Zuzankou, což je káně. Sokolnictví se totiž věnuje už více než 60 let. „Ano, ale věřte tomu, že by to nešlo, kdybych neměl po boku manželku, která se také dravým ptákům věnuje již od svého dětství. Je mi tak rovnocenným partnerem v sokolnictví. A já zase naopak musím někdy uvařit.

„Velice ráda mu kuchyň přenechám. Zase jdu raději uklidit dravcům, jdu jim dát čistou vodu, nakrmím je a připravím další krmení, usmívá se Mirka Křivková.

Čtěte také

Jaké je Zuzanka? „Řekl bych, že je to velmi slušný lovecký dravec, se kterým jsme především kamarádi, říká Lubor Křivka.

A Mirka Křivková doplňuje. „Nedovedu si představit, že bych byla bez sokolničení, bez těchto úžasných ptáků. To je už náš životní styl a celoživotní láska. Byl by to opravdu moc smutný život bez nich.

55. Národní sokolnické setkání s mezinárodní účastí v Opočně na Rychnovsku potrvá až do sobotního večera.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související