V Opočně na Rychnovsku je slyšet křik dravých ptáků. Sjeli se tam totiž sokolníci z celé Evropy

7. říjen 2021 11:10

Do Opočna na Rychnovsku se sjeli sokolníci z celé Evropy, aby vzdali hold lovu a honitbě. Na tradičním setkání má největší zastoupení Česká republika, domácí dravce přivezlo celkem 79 sokolníků, dalších 18 přijelo ze zahraničí. Podrobnosti na místě zjišťovala reportérka Jana Házová. 

Jak to v Opočně vypadá a kde konkrétně jsme tě zastihli?

Jsem momentálně v zámeckém parku, kde dravci nocovali. Když se rozhlédnu, tak na travnaté ploše jsou jednotlivá stanoviště. Tam někteří ptačí lovci stále odpočívají. Nad nimi jsou umístěny velké deštníky jako ochrana před deštěm.

Čtěte také

U některých dravců jsou sokolníci, jinde se pánové a také dámy, které se sokolnictví věnují, shlukují do skupinek a povídají si. Kolem mne je slyšet čeština, ale také další světové jazyky. Sokolníci sem totiž letos dorazili například z Holandska, Rakouska, Polska, Itálie a mnoha dalších zemí. Viděla jsem také například auto se státní poznávací značkou Srbské republiky.

Počasí není špatné, neprší, je docela příjemně a vše nahrává atmosféře dávných lovů.

Jací dravci budou letos v Opočně k vidění a jsou mezi nimi i vzácné druhy?

Asi nejčastějším dravcem, který se v Opočně nachází, je orel skalní. Toho je slyšet nejvíc. Když bych přidala přesné číslo, tak by jich tu mělo být okolo celkem 41. A 14 z nich přijelo i z jiných koutů Evropy.

Čtěte také

Další početné zastoupení tu má raroh, jestřáb lesní a také káně Harrisova. A samozřejmě jsou tu i vzácné druhy opeřenců. Mezi rarity určitě patří orel jestřábí a orel nejmenší. Potom také krahujec obecný. Z těchto tří jmenovaných je tu vždy jen jeden jedinec.

A přidám ještě jednu zajímavost. Podle organizátorů má být zmíněný orel nejmenší jediný aktivně lovící dravec tohoto druhu v České republice.

Do Opočna na Rychnovsku se sjeli sokolníci z celé Evropy, aby vzdali hold lovu a honitbě

Jinak tu jsou další dravci, jako výr velký nebo sovice sněžná. Jde o naprosto úžasnou podívanou.

Jaký je program letošního sokolnického setkání?

Letošní, už 54. setkání sokolníků v Opočně, bylo dopoledne slavnostně zahájeno na nádvoří opočenského zámku. Má to vždy silnou atmosféru, zní lesní rohy, ozývá se křik dravců. jsou slyšet rolničky, které mají ptáci uvázané na svých pařátech.

Čtěte také

A mezi tím vším uslyšíte i štěkot loveckých psů. Všechno s pozadím úžasného renesančního zámku. Po zahájení slavností se vždy sokolníci rovnou vypraví na honitby. Celkem je až do sobotního večera čeká 31 loveckých akcí.

Každý den je potom v 19:00 hodin čeká výřad na nádvoří zámku. Členové sokolnického klubu se mohou těšit na přednášku o loveckých zbraních na Opočně a na sobotní dopoledne jsou pak připraveny tradiční ukázky výcviku dravců pro veřejnost na vodětínském kopci.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související