Lokalita u královéhradeckého kongresového centra Aldis je o krok blíž své nové podobě

25. březen 2018 10:15

Lávka přes řeku Labe je jednou z podmínek pro to, aby v místě co nejdřív vyrostla nová administrativní budova banky. V ní najdou novou práci stovky lidí. Výstavba nového centra banky ČSOB v Hradci Králové se totiž o další administrativní krůček přiblížila a spolu s tím je blíž i proměna celé lokality. Lávku přes řeku by mělo město začít stavět už letos. 

Právě lávka byla podle náměstka královéhradeckého primátora pro rozvoj Jindřicha Vedlicha z TOP09 jednou z podmínek pro to, aby k dohodě s bankou vůbec došlo. A lávka má už platné územní rozhodnutí, říká Jindřich Vedlich: „V tuto chvíli je žádáno o stavební povolení. A podle mých informací se na vydání stavebního povolení pracuje. Náklady by měly být kryty až z devadesáti procent v rámci dotačních titulů. A předpokládáme, že v druhé polovině roku, spíše ke konci, by měla být stavba zahájena."

K tomu, že lávku postaví, se město zavázalo smluvně, už letos by také měly začít na druhém silničním okruhu vznikat zálivy pro plánované nové zastávky MHD.

Lokalitu u královéhradeckého Aldisu čeká proměna

Regulační plán, který pro celou lokalitu platil, byl zrušen a nahradila ho studie architekta Zadrobílka, která se teď mimo jiné zabývá třeba novými parkovacími místy nebo změnou silniční sítě.

Samotná stavba nové budovy banky je zatím ještě relativně daleko - banka už získala územní rozhodnutí, čeká ale na nabytí právní moci. Pak by chtěla získat stavební povolení a jak říká náměstek primátora Jindřich Vedlich, to ještě letos.

Lokalitu u královéhradeckého Aldisu čeká proměna

Město prý také poskytuje maximální součinnost, výstavba nové bankovní budovy je i v jeho zájmu. Práci by v ní mělo najít možná až 1000 lidí.

Banka by mohla podle ředitele královéhradecké pobočky Úřadu práce mít potíže s obsazením vysoce kvalifikovaných postů, vhodných adeptů bez práce v kraji moc není.

Lokalitu u královéhradeckého Aldisu čeká proměna

Jiná situace je mezi uchazeči se středoškolským vzděláním, říká Martin Horák: „Myslím si, že v současné době je řada lidí, kteří studovali nějaké humanitní směry, nebo by mohli pracovat v administrativně, dnes třeba pracují ve službách, u obchodních řetězců a podobně. Takže by mohlo dojít k nějakému převrstvení, složení těch zaměstnanců na trhu práce."

Odhady mluví o tom, že nová budova by mohla začít fungovat v roce 2020.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související