Královéhradecká zóna Aldis získá další dvě moderní budovy

24. září 2010

Zóna u kongresového centra Aldis v Hradci Králové získá další dvě moderní budovy. Teplická firma Betonstav tam chce ještě do konce letošního roku začít stavět polyfunkční dům za zhruba 300 milionů korun a své krajské sídlo v zóně hodlá postavit Katastrální úřad Královéhradeckého kraje. Uvedl to náměstek hradeckého primátora pro strategii Josef Malíř. Pětihektarová zóna Aldis leží nedaleko centra města u druhého silničního okruhu a město do její přípravy v minulých letech investovalo asi 100 milionů korun. Předloni v zóně vyrostlo zákaznické centrum mobilního operátora T-Mobile a sídlo si tam postavila hradecká firma Gist.

V objektu Betonstavu by měly vzniknout kanceláře, obchody a byty. Víceúčelový dům by měl být hotový v roce 2006. Před Betonstavem chtěla dům postavit společnost Mera. Ta ale skončila v likvidaci a Betonstav od ní po roce a půl vyjednávání celý projekt převzal včetně platného stavebního povolení.
Současně s budovou Betonstavu se budou v režii města stavět i dvoupodlažní parkovací garáže pro 170 automobilů. Přijít by měly na zhruba 25 milionů korun a vedle radnice by je měly spolufinancovat i ostatní majitelé objektů v zóně.
Budova katastrálního úřadu by se mohla začít stavět v roce 2006. "Do konce letošního roku bychom měli katastru prodat pozemky a během příštího roku by si měl připravit stavební povolení," řekl Malíř.
V zóně nadále zůstávají více než dva hektary volných ploch pro potenciální investory. "Zájemci se objevují, ale zatím není nic jistého," řekl Malíř. Původně v zóně chtělo postavit krajský justiční palác ministerstvo spravedlnosti, ale od záměru nakonec ustoupilo.
Celou zónu by s centrem města měla spojit nová lávka přes Labe. Stezky pro chodce a cyklisty ale zatím končí kamennými terasami na břehu Labe, protože výstavbu lávky brzdí námitky občanských sdružení, kterým se nelíbí, že kvůli stavbě by měl padnout dub na břehu.

Logo
Spustit audio