Lidé ve Svobodných Dvorech dál bojují proti tamní nelegální ubytovně zahraničních dělníků

1. září 2021 08:16

Na hradeckém magistrátu řešili úředníci s lidmi ze Svobodných Dvorů další postup ohledně tamní nelegální ubytovny zahraničních dělníků. Občané měli vůbec poprvé možnost získat aktuální informace přímo od orgánů státní správy. Hrozí opakování konfliktů se zahraničními dělníky nebo problémy s bezpečností v ulicích kolem ubytovny? 

Co nového se místní dozvěděli například od policistů nebo stavebního úřadu? Schůzku sledoval náš reportér Tomáš Lörincz. Přineslo setkání nějaký zásadní posun? Problémy s ubytovnou se táhnou už dva měsíce, podle policie je ale aktuálně na místě klid.

Čtěte také

Právě spolupráci s policií si lidé ze Svobodných Dvorů docela pochvalovali a na postup policie, ať už městské, státní nebo cizinecké, si místní nestěžují.

Jak už zaznělo, na místě je podle policistů klid, což potvrdili i lidé ze spolku - ubytovna je momentálně prázdná a rvačky a potíže, které byly na začátku prázdnin běžným jevem, jsou minulostí.

Na druhou stranu to ale neznamená, že by místní byli spokojeni a že by dosáhli svého, protože je pořád ještě co řešit.

Co všechno na schůzce zaznělo?

Policisté například potvrdili, že majitel areálu pronajal ubytovnu dalšímu subjektu, který vystupoval jako pronajímatel.

Čtěte také

Policie ví, kdo ubytovnu oficiálně provozoval, vedou s ním správní řízení v souladu se zákonem o pobytu cizinců na našem území, ale provozovatele se nedaří dohledat, telefon má vypnutý a i podle samotných policistů bude velmi obtížné v tomhle směru uspět a třeba vymoci nějakou pokutu.

Další důležitá informace, která zazněla vůbec poprvé, je ta, že část ubytovny, složená ze stavebních buněk, byla podle čerstvého šetření stavebního úřadu stavbou dočasnou a zmíněná dočasnost vypršela. Stavební úřad tedy zahájil řízení o jejím odstranění.

Byli lidé ze Svobodných Dvorů po schůzce s přístupem města spokojeni? Mají pocit, že se věci hýbou směrem, kterým chtějí?

Ta situace je prý lepší než před několika týdny, město podle Jaroslavy Krejsarové ze spolku Svobodné Dvory začalo jednat, i když to zatím trvá a neexistuje jistota, že se věci budou posouvat i dál. Obyvatelé ze Svobodných Dvorů jsou tak připraveni na další jednání, ale také na další protesty, pokud budou zapotřebí.

Čtěte také

Na druhou stranu tajemnice hradeckého magistrátu Markéta Bartušová připomněla, že ne všechny kroky lze udělat rychle, že právo na informace a na vyjádření má i druhá strana, která musí být obeslána a musí mít možnost se v zákonné době vyjádřit.

Řeč přišla i na požadovanou stavební uzávěru ve Svobodných Dvorech, kterou spolek požaduje a která by zabránila případné další výstavbě jiných ubytoven. Zřízení stavební uzávěry má podle mluvčího radnice Petra Vinkláře určitá pravidla a pokud spolek podá oficiální žádost, bude se jí město zabývat a určitě se o požadavku na stavební uzávěru bude přinejmenším diskutovat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související