Část obyvatel České Skalice protestuje proti plánované stavbě ubytovny pro zahraniční dělníky

16. září 2019 09:31

Víc než dvě stovky lidí už podepsaly petici proti plánované výstavbě turistické ubytovny v okrajové části České Skalice. Zemědělské družstvo Dolany ji plánuje postavit v místní části Zájezd, kde má kanceláře a sklady ovoce. Lidé z okolí se ale obávají zvýšené kriminality, vadí jim i nedostatek informací.  

„Mohl by být problém s tím, že samozřejmě tady ti lidé nebudou jen přespávat. Bojíme se toho, že ubytovna nebude naplněna jen těmi sezónními pracovníky, ale že bude využívána i v širším objemu a nebude tady už takový klid. Mohla by se zvýšit kriminalita," vysvětluje důvody vzniku petice její iniciátorka Hana Krejčovská.

Čtěte také

Bydlí na dohled místa, kde chtějí zemědělci ubytovnu postavit. Hned vedle je sportovní areál, který si obyvatelé vybudovali z velké části svépomocí. Mají strach, že s příchodem dělníků začnou problémy.
„Mysleli jsme, že když tady bydlíme, tak s námi bude vedeno nějaké jednání, než se to bude řešit na městě. A najednou se z městského zpravodaje dozvíme, že už je tady nějaký souhlas s přebudováváním budovy."

Plánovaná přestavba se týká administrativní budovy s kancelářemi, jídelnou a šatnami. Ta má zatím jedno patro, podle zástupců družstva ale byla od počátku projektovaná jako dvoupodlažní. Nástavba, která bude sloužit jako turistická ubytovna s kapacitou zhruba čtyřiceti lůžek, je zapotřebí především kvůli sezónním zaměstnancům.

Zemědělské družstvo Dolany plánuje postavit ubytovnu v místní části České Skalice - Zájezd, kde má kanceláře a sklady ovoce

„Musíme nabírat několik desítek až sto lidí na sezónní práce mimo republiku," říká člen představenstva Zemědělského družstva Dolany Jiří Fišer.

Čtěte také

Podobnou ubytovnu mají zemědělci přímo v obci Dolany, funguje prý bez potíží.
„Co se týká problémů, tak ty jsou pouze provozní, typu neuklizení při odchodu a podobně. To řešíme hned na místě. Ale v žádném případě se nám nestalo, že by tam byla nějaká kriminalizace těch osob."

Během dvou týdnů podepsalo petici proti výstavbě ubytovny 220 lidí, iniciátoři se obrátili i na vedení městského úřadu v České Skalici. Radnice ale zatím žádné kroky proti výstavbě neplánuje.
„Dostali žádost od Zemědělského družstva Dolany o vyjádření jako majitele sousedního pozemku. Rada města neshledala důvody proč této žádosti nevyhovět," vysvětluje starostka České Skalice Zuzana Jungwirthová ze sdružení Pro město.

Rada města ale i tak vzala petici obyvatel na vědomí, mluvit by se o ní mělo na pondělním zastupitelstvu.

Spustit audio

Související