Lidé v exekucích se mohou opět zbavit některých svých dluhů. Začalo druhé kolo akce Milostivé léto

2. září 2022 08:00

Lidé v exekucích se v následujících třech měsících opět mohou snadněji zbavit svých dluhů. Začalo totiž Milostivé léto 2. Jde o oddlužovací akci vyhlášenou státem umožňující zbavit se vysokých exekučních poplatků, sankcí a úroků, které navýšily původní dluh a komplikují tak jeho splácení. Jaké jsou podmínky zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Jaké jsou základní podmínky začínající oddlužovací akce státu?

Čtěte také

Pro zbavení se dluhu stačí do 30. listopadu uhradit zbylý dluh a poplatek exekutorovi. Akce se vztahuje na dluhy v exekucích zahájené před 28. říjnem loňského roku a to především na dluhy vůči státu a veřejnoprávním institucím.

Typickým příkladem jsou třeba dluhy obcím za nájemné bytů, dopravním podnikům za jízdy na černo, dále třeba regulační poplatky v nemocnicích, koncesionářské poplatky, dluhy vůči některým dodavatelům energií nebo nedoplatky za odvoz odpadu.

Do Milostivého léta se i tentokrát zapojily také některé soukromé organizace - například Air Bank.

V čem se pravidla změnila oproti původnímu Milostivému létu?

Čtěte také

Exekutoři nově mají povinnost reagovat do 15 dnů na dotazy dlužníků - to loni nebylo. Někteří exekutoři tak o sobě vůbec nedávali vědět a dlužník tak v předepsané lhůtě nestihl sehnat potřebné podklady. Teď platí, že pokud exekutoři odpoví později, tak se ta tříměsíční lhůta pro snadnější oddlužení o ten samý čas prodlouží.

Další změnou je výše odměny exekutorovi za ukončení exekuce - odměna se zdvojnásobila na 1815 korun. Exekutoři si totiž loni stěžovali, že původní částka ani zdaleka nekryla náklady, které s ukončováním exekucí měli. Pro dlužníky je ale i dvojnásobný poplatek stále výhodný, za normálních okolností by často zaplatili několikanásobně víc.

Do Milostivého léta se i tentokrát zapojuje organizace Člověk v tísni. Jak chce zadluženým lidem pomoci?

Čtěte také

Opět vyhlášením veřejné sbírky. V té minulé se při prvním Milostivém létu během necelých tří měsíců vybralo od dárců téměř 17 milionů korun.

Zástupci Člověka v tísni totiž tvrdí, že přestože jsou podmínky Milostivého léta na první pohled pro dlužníky výhodné, řada z těch lidí nemá ani na zaplacení toho původního dluhu. A právě na to jsou určené peníze od dárců.

Loni se na zmiňovanou neziskovou organizaci obrátilo téměř 300 lidí a rodin, kteří dlužili a byli v exekucích. A čtyřem pětinám z nich Člověk v tísni pomohl. Dary od lidí tak umožnily ukončit téměř 1000 exekucí.

Spustit audio

Související