Někteří dlužníci města Hradce Králové dostanou šanci zbavit se dluhů na nájemném nebo poplatcích

21. červenec 2022 07:45

Město Hradec Králové se pokusí dohodnout s lidmi, kteří dluží Správě nemovitostí za bydlení a služby s ním spojené. Rada města navrhla rozšíření takzvaného "Milostivého léta", které bude platit od září do listopadu, i na ty, kteří nejsou v exekuci, ale dluhy splácí soudními srážkami ze mzdy. Právě na takové případy se totiž připravované druhé "Milostivé léto" nevztahuje.

Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz. Připomeňme, co to vlastně je Milostivé léto a v čem se "hradecká" varianta liší od té celostátní?

V první řadě si řekněme, že doporučení Rady města bude ještě v srpnu schvalovat zastupitelstvo, kde by ale i podle vyjádření oslovených opozičních zastupitelů neměl být důvod k odmítnutí.

Čtěte také

Půjde o pravidla, která rozšíří základní princip takzvaného "Milostivého léta". To se totiž vztahuje jen na exekuce, tohle rozšíření se ale bude týkat i těch, jejichž dluhy měst vymáhá prostřednictvím soudem nařízených srážek ze mzdy nebo důchodu. Vždycky je to ale dluh související s bydlením, tedy na nájmu nebo na službách.

Konkrétně jde třeba o jeden případ staršího pána, jehož dluh vznikl zhruba v letech 2008 a 2009, činil přibližně 110 tisíc, ale kvůli původní legislativě, která městu předepisovala účtovat denně 2,5 promile, dluží teď dotyčný víc než milion korun - a to už několik let splácí a tu původní jistinu už vlastně zaplatil.

Co teď s tím?

Čtěte také

Princip je jednoduchý, popisuje vedoucí právního oddělení Správy nemovitostí Pavel Švandrlík. „Pokud nám doplatí jistinu dluhu na nájmu nebo za služby spojené s užíváním bytu, tak my mu potom promineme veškeré příslušenství. Týká se to hlavně takzvaného poplatku z prodlení, který byl drakonicky vysoký a který byl v roce 2016 definitivně zrušen."

Právě tenhle zmíněný pán tedy bude muset případně jistinu zaplati znovu, ale víc než 900 tisíc v uvozovkách "ušetří". Jinak Milostivé léto bude letos od září do listopadu a ve srovnání s tím loňským premiérovým se do něj tentokrát zapojí třeba i některé banky.

Hradecká varianta zahrnuje jak samotné Milostivé léto - a týkat se tedy bude i lidí v exekucích - tak právě i tuhle nadstavbu.

Co si město od pokusu o dohodu slibuje?

Čtěte také

Podle vedoucího právního odboru Správy nemovitostí Pavla Švandrlíka je to mimo jiné pokus města pomoci lidem, kteří jsou v problémech a v uvozovkách "spadli" do období, kdy město muselo účtovat poplatek z prodlení zmíněné 2,5 promile denně. To je mimochodem roční nárůst o víc než 91 procent.

Tahle povinnost přestala platit se změnou legislativy v roce 2016, pořád ale existují lidé, kteří mají dluhy starší a kde ty částky na poplatcích z prodlení a při započítání dalších sankcí narostly o statisíce korun. Milostivé léto by se na ně nevztahovalo, přitom jsou prakticky ve stejné situaci jako lidé s exekucí, a neměli by šanci se dluhu jinak zbavit.

Kolika lidí se vlastně tohle téma týká a o jaký objem peněz jde?

Čtěte také

Zase tolik lidí to nejspíš nebude, mělo by jít maximálně o dvacet dlužníků. Ty vymáhané částky jsou ale v součtu několik miliónů korun. Otázkou samozřejmě zůstává, kolik dlužníků bude tuhle nabídku chtít a moci využít, protože nejdřív opravdu musí zaplatit jistinu, tedy tu samotnou dlužnou částku, a pak teprve může dotyčný požádat o odpuštění zbytku.

A když už někdo dluží a třeba několik let mu podstatná část mzdy nebo důchodu odchází na soudně nařízených srážkách, nebude pro něj jednoduché dát dohromady třeba právě zmíněných 110 tisíc jako v tom konkrétním případu, o kterém jsme mluvili před chvílí.

Dodejme ještě, že ti, kteří v téhle situaci jsou, by se měli přihlásit přímo Správě nemovitostí, nikoli soudu, a s ní celou věc řešit. A potom Správa nemovitostí po zaplacení dluhu informuje soud a celé to řízení zastaví.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související