Libor Hurdálek vychoval v Trutnově mistra světa v silovém trojboji Pavla Jonáka: Každý má svou cestu

9. leden 2024

Představíme vám mistra světa v silovém trojboji. Na podzim v Maďarsku zabodoval a uspěl student druhého ročníku střední školy v Dobrušce Pavel Jonák. Za tímto úspěchem stojí velká podpora skvělého trutnovského  klubu Spartak Powerlifting, který vede Libor Hurdálek.

Gratulujeme k mistrovskému titulu. Už má medaile nějaké své místo?
Pavel Jonák: Je vystavená na poličce a hlídá ji pejsek.

Jak náročné bylo získat titul mistra světa? Co všechno jste pro to musel udělat?
Pavel Jonák: Příprava trvala tři měsíce. Vedl jsem ji sám podle svého pocitu a uvážení a hlavně jsem se zaměřoval na komplexní cviky, který tam jsou zapotřebí.

Výborné je, že si Pavel staví trénink sám. Není nad to, když člověk ví, co mu funguje. Když nejedete svoji cestu, nikdy nic nedosáhnete.
Libor Hurdálek, vedoucí klubu Spartak Powerlifting v Trutnově

Takže vás netrénoval pan Hurdálek, což je velký silák? Nebo v jakém jste vztahu, když pan Hurdálek není vaším trenérem?
Pavel Jonák: Chtěl jsem si vyzkoušet závodění v silovém trojboji a potřeboval jsem klub, abych byl někde zaregistrovaný. Tak jsem vyhledal v Trutnově pana Hurdálka.
Libor Hurdálek: No já koukal tenkrát jak blázen. Pavel vypadal podle hlasu v telefonu starší, ale bylo mu teprve 13 let. Techniku měl dobrou, protože ta je velice důležitá. Nebyly zapotřebí žádné korekce. A výborné je, že si Pavel staví trénink sám, protože není nad to, když člověk ví, co mu funguje a co na něj platí. Když nejedete svoji cestu a co vám vyhovuje, tak nikdy nic nedosáhnete.

Čtěte také

Byl jste překvapený, že se Pavlovi povedlo získat mistrovský titul?
Libor Hurdálek: Nebyl. Pavel závodí roky, takže znám jeho výkony, vím, jak je dává. Čekal jsem, že výsledky budou.

Co to vlastně vůbec je ten silový trojboj? Jsou tam tři disciplíny, je to tak?
Pavel Jonák: Přesně tak. Jedná se o mrtvý tah, bench press a dřep. Na mrtvý tah se mi podařilo zvednout 245, na bench press 165 a na dřep 240 kilogramů.

Jak jste se, Pavle, dostal k tomuto sportu? Co vás k němu přivedlo? Rodiče nebo jste dělal jiné sporty?
Pavel Jonák: Já byl vždycky tlustej a styděl se za to. Takže jsem se sebou chtěl začít něco dělat. A říkal jsem si, že v tomhle je budoucnost.

Já byl vždycky tlustej a styděl se za to. Takže jsem se sebou chtěl začít něco dělat. A říkal jsem si, že v posilování je budoucnost.
Pavel Jonák, mistr světa v silovém trojboji

Takže vás k tomu vlastně přivedla láska k jídlu. Jak se pak člověk cítí, když se začínají vypracovávat svaly a celá postava se zpevňuje?
Pavel Jonák: Když vidíte ten progres, jak se postupně zlepšujete, tak je to prostě pecka.
Dělal jsem i parkur, ale ne ten koňský. Sám jsem skákal přes překážky. A vlastně díky tomu jsem se dostal k posilování, protože tam potřebujete zpevnit tělo, bez toho to nejde.

A jak jste se k posilování dostal vy, pane Hurdálku? Vy jste prý díky posilování a zvedání činek tenkrát utekl doktorům z operačního sálu. Měl jste jít na operaci.
Libor Hurdálek: V 50 letech jsem měl velké problémy se zády a s rukama, šel jsem do nemocnice a řekli mi, pane Hurdálek, vypadá to na operaci páteře. Tak jsem odpověděl, propusťte mě domů, já si to rozmyslím. Dali mi několik infuzí proti bolestem, šel jsem domů a už jsem se do nemocnice nevrátil. Vytáhl jsem činky a začal cvičit. Dopadlo to dobře, posílil jsem střed těla a je to v pohodě. Dnes i závodím, letos mi už bude 70 let, takže mám na to stále dost času.

Pane Hurdálku, váš trutnovský klub Spartak Powerlifting je známý nejen u nás, ale dá se říci, že po celé Evropě i ve světě. Představte nám ho.
Libor Hurdálek: Existujeme už od roku 2009, máme spoustu členů, kteří ani nemusí bydlet v Trutnově, jako například tady Pavel. Pravidelně pořádáme závody, v roce 2014 to bylo mistrovství Evropy, v roce 2017 mistrovství světa, v roce 2022 zase mistrovství Evropy, vloni to byl Světový pohár a letos připravujeme mistrovství Evropy, které proběhne v Trutnově 15. až 19. května. Samozřejmě všechny zveme, je to zážitek.

Pavle, kdybych trošičku posiloval a udělal pár kliků po ránu, za jak dlouho bych měl tak vypracované ruce, jako máte vy?
Pavel Jonák: To je také hodně dáno genetikou a predispozicemi. Ale tvrdou dřinou a prací určitě toho někdy dosáhnete. Chce tomu dát čas.
Libor Hurdálek: Vypracované ruce a svaly jsou ovšem jen vedlejší produkt, po tom my nejdeme. To přijde samo. Pro nás jsou důležité výkony a hlavně se cítit dobře.

Za to, že chodí chlapi do posilovny, může částečně i jejich ego. Já říkám, když jdeš do posilovny, nech ego za dveřmi, nebo tě zničí.
Libor Hurdálek, vedoucí klubu Spartak Powerlifting v Trutnově

Nezdá se vám ale, že v dnešní době chodí chlapi do posiloven právě proto, aby měli svaly? Že jdou spíše po tom vedlejším produktu?
Libor Hurdálek: Asi chtějí vypadat dobře. Ale částečně za to může i jejich ego. Já vždy říkám, když jdeš do posilovny, nech ego za dveřmi, nebo tě zničí.

Čtěte také

Při sportu se člověk nesmí stresovat, nesmí vybouchnout.
Libor Hurdálek: Člověk se naučí rozdělit síly, rozdělit si čas a tím powerliftingem se naučí i věřit týmu. Protože i když tam pak stojíte sám, nejste nikdy sám. Je to týmový sport. Když se připravujete, musí vám někdo pomoci, někdo musí stát za vámi a pomáhá vám. Samozřejmě také rodina, která vám fandí. Takže pocit, že nejste sám, je výborný.

Pavle, vám je 19 let, celou sportovní kariéru máte před sebou, tak co byste chtěl ještě dokázat?
Pavel Jonák: Teď už jsem v přípravě na kulturistické závody, které budou v březnu. Chtěl bych se zaměřit trochu jiným směrem, jsem v dietě a snažím se nabírat svalovou hmotu. A neřeším tolik váhu. Ještě bych dodal něco k tomu, že muži chodí do posilovny kvůli tomu, aby získali svaly. Silové cvičení je pro ten základ nejlepší, co můžete dělat. Aspoň za mě. Abyste nabral svaly, potřebujete cvičit silově.
Libor Hurdálek: Jde i o hustotu svalů. Když jsem kdysi cvičil ve 20 letech, to bylo před 50 roky, tak tenkrát byl na vrcholu Arnold Schwarzenegger a říkalo se, že když chtějí mít kulturisté hustotu svalů, tak jsou na to právě výborné silové disciplíny jako powerlifting a vzpírání.

Libor Hurdálek a Pavel Jonák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Aktuální mistr světa v silovém trojboji Pavel Jonák a Libor Hurdálek z trutnovského Spartak Powerlifting týmu byli dnes našimi hosty. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související