Lesy České republiky nabízí i letos zájemcům čerstvou zvěřinu ulovenou pracovníky státního podniku

29. srpen 2024 07:27

Před čtyřmi lety začal podnik Lesy České republiky prodávat zvěřinu ulovenou ve státních lesích. Stále ale platí, že jde až na výjimky o maso nestažené a neporcované. Přesto na něj zájemci často čekají i několik měsíců. Na jedno z výdejních míst v Královéhradeckém kraji vás vezmeme. 

V nabídce je například srnčí, jelení, maso z divokých prasat, někde i zajíců nebo bažantů. Koupit si maso lidé můžou většinou pouze vyvržené, vypláchnuté a zachlazené. V Královéhradeckém kraji je zvěřina dostupná na čtyřech místech, například i v Orlických horách.

Rokytnice v Orlických horách a revírník Jiří Homolka právě vyzvedl z chladícího boxu dvě selátka, ukazuje je zákazníkům a jde je převážit. „Má 12 kilogramů, ale to jedno plecko bude asi maličko chycené. Tak tam dal jedno kilo srážku a počítal bych 11 kilogramů.“

Čtěte také

Bere ohled na to, kde je kus střelený a tím pádem snižuje váhu, ze které se bude vypočítávat celková cena o jeden kilogram.

Pro zvěřinu si přijeli z 30 kilometrů vzdálených Mitrovic manželé Martina a Dušan spolu se synem. A pro ně to bude premiéra, co se týče stahování ulovené zvěře. Protože Lesy České republiky v tomto výdejním místě neposkytují porcování a stahování.

Tedy čeká je stahování dvou kusů divočáků. „To zmákneme. Pracovali jsme s krocany i s krůtami, tak si poradíme i se srstí, usmívá se Martina.

Lesy České republiky nabízí i letos zájemcům čerstvou zvěřinu ulovenou pracovníky státního podniku

Na tyto dvě malá selátka čekali půl roku. O divoká prasátka je totiž velký zájem. „Je to tak. My jsme měli zadaný požadavek do 20 kilogramů.

A zatím tady neproběhla diskuse, jestli se bude dělat maso se šípkovou nebo se zelím. „Spíš si uděláme guláš, nějakou pečeni a z panenky třeba i nějaký přírodní steak.

Čtěte také

„Já se ale obávám, že tam panenka vůbec nebude. To by muselo mít prase nejméně 40 kilogramů, upozorňuje ale Jiří Homolka.

Tady už se tedy skoro vaří, ovšem to ještě nejsou zvířata ani naložena v kufru automobilu. A jak říkají Martina s Dušanem, i v kufru osobního auta a v tašce na listí se dají divočáci krásně převést.

Tady na hájovně Lesů České republiky Panské pole v Rokytnici v Orlických horách je v pořadníku ještě asi 15 lidí, kteří by se měli do konce roku své zvěřiny dočkat. Každoročně si zde zvěřinu odebere zhruba 60 zákazníků.

Spustit audio

Související