Lesy České republiky nabízí i letos zájemcům čerstvou zvěřinu ulovenou pracovníky státního podniku
Před čtyřmi lety začal podnik Lesy České republiky prodávat zvěřinu ulovenou ve státních lesích. Stále ale platí, že jde až na výjimky o maso nestažené a neporcované. Přesto na něj zájemci často čekají i několik měsíců. Na jedno z výdejních míst v Královéhradeckém kraji vás vezmeme.
V nabídce je například srnčí, jelení, maso z divokých prasat, někde i zajíců nebo bažantů. Koupit si maso lidé můžou většinou pouze vyvržené, vypláchnuté a zachlazené. V Královéhradeckém kraji je zvěřina dostupná na čtyřech místech, například i v Orlických horách.
Rokytnice v Orlických horách a revírník Jiří Homolka právě vyzvedl z chladícího boxu dvě selátka, ukazuje je zákazníkům a jde je převážit. „Má 12 kilogramů, ale to jedno plecko bude asi maličko chycené. Tak tam dal jedno kilo srážku a počítal bych 11 kilogramů.“
Čtěte také
Bere ohled na to, kde je kus střelený a tím pádem snižuje váhu, ze které se bude vypočítávat celková cena o jeden kilogram.
Pro zvěřinu si přijeli z 30 kilometrů vzdálených Mitrovic manželé Martina a Dušan spolu se synem. A pro ně to bude premiéra, co se týče stahování ulovené zvěře. Protože Lesy České republiky v tomto výdejním místě neposkytují porcování a stahování.
Tedy čeká je stahování dvou kusů divočáků. „To zmákneme. Pracovali jsme s krocany i s krůtami, tak si poradíme i se srstí,“ usmívá se Martina.
Na tyto dvě malá selátka čekali půl roku. O divoká prasátka je totiž velký zájem. „Je to tak. My jsme měli zadaný požadavek do 20 kilogramů.“
A zatím tady neproběhla diskuse, jestli se bude dělat maso se šípkovou nebo se zelím. „Spíš si uděláme guláš, nějakou pečeni a z panenky třeba i nějaký přírodní steak.“
Čtěte také
„Já se ale obávám, že tam panenka vůbec nebude. To by muselo mít prase nejméně 40 kilogramů,“ upozorňuje ale Jiří Homolka.
Tady už se tedy skoro vaří, ovšem to ještě nejsou zvířata ani naložena v kufru automobilu. A jak říkají Martina s Dušanem, i v kufru osobního auta a v tašce na listí se dají divočáci krásně převést.
Tady na hájovně Lesů České republiky Panské pole v Rokytnici v Orlických horách je v pořadníku ještě asi 15 lidí, kteří by se měli do konce roku své zvěřiny dočkat. Každoročně si zde zvěřinu odebere zhruba 60 zákazníků.
Související
-
Kde sehnat nejlepší zvěřinu a jak ji proměnit v lahůdku, po které oblíznete celý talíř i s hrncem?
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
-
Vkládáme teď peníze do porostů, které budou nést lidem užitek za desítky let, říká ředitel Lesů ČR
Vydáme se do lesa, protože tam je vždy krásně. V Hradci Králové má své sídlo Státní podnik Lesy ČR a už přes rok mu šéfuje vystudovaný lesnický inženýr Dalibor Šafařík.
-
Škody za miliony korun způsobí v Královéhradeckém kraji každé jaro divoká prasata hledající potravu
I když většina lidí možná divoké prase v přírodě nikdy neviděla, tahle zvířata opravdu existují. Divočáci o tom dokáží přesvědčit majitele pozemků po celém kraji.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rusko nás má za nepřítele. Ficovy tanečky v Moskvě to nezmění, říká bývalý šéf slovenské diplomacie
-
Martínek dělá po genové terapii další pokroky. V listopadu se sám posadil a komunikuje s rodinou
-
PŘIPOMEŇTE SI: Nakládané okurky, vejce nebo celer? Víme, co skutečně patří do bramborového salátu
-
Jak slaví Ukrajinci Vánoce? Z jídel patří k nejdůležitějším kuťa, zapíjí se uzvarem