Léčba a prevence tupozrakosti a šilhavosti u dětí. Problém, který se dá řešit

24. květen 2017

Šilhání neboli strabismus patří k velmi častým očním onemocněním, zejména v dětském věku. Jde o zrakovou vadu, při které je porušena vzájemná spolupráce očí. To v praxi znamená, že se každé oko dívá jiným směrem.

Šilhání může postihnout děti už od narození. Mezi hlavní příčiny patří dioptrické vady, poruchy pohyblivosti okohybných svalů nebo jejich inervace (nervové zásobení těchto svalů), dále vrozené nemoci (šedý zákal, celková onemocnění mozku apod.), úrazy oka nebo genetická dispozice.

Šilhavost se dá ve většině případů vyléčit

Na dětskou šilhavost existují různé cviky, které mohou pomoci. Oční lékař podle zjištěné vady doporučí cviky a ortoptická sestra následně rodiče seznámí s cvičením a při kontrolách sleduje účinnost cvičení a správnost provádění.

Další možností je nošení náplasťových nebo látkových okluzorů (klapek). Náplasťové okluzory se nalepují přímo na zdravé oko, látkové se pak navlékají na brýlovou obrubu a zdravé oko zakrývají. Okluzorů existuje v dnešní době pestrá škála, jsou barevné, s dětskými a veselými motivy, takže se dítě nemusí cítit při jejich nošení špatně.

Co dělá prudké sluneční záření s našima očima?

Tupozrakost je oční vada, která přináší riziko trvalého postižení zraku. Přesto se dá léčit

Tupozrakost, odborně amblyopie, způsobuje sníženou schopnost vidění, při kterém jsou vjemy z jednoho oka potlačeny. Při některých zrakových problémech totiž mozek dostává z každého oka jiný obraz a dvojí vidění vyřeší tak, že slabší oko z činnosti vyřadí. Zrakové funkce oka se tak přestanou vyvíjet, propojení mezi mozkem a slabším okem zakrní a vzniká tupozrakost.

Amblyopie se nejčastěji objevuje v útlém dětství, příčinou bývá vyšší dioptrická vada, velký rozdíl v dioptriích mezi očima, šilhání, astigmatismus, vrozený šedý zákal i úraz oka; velkou roli zde hraje i dědičnost.

Vzhledem k tomu, že zrakové funkce se u člověka rozvíjejí zejména v útlém dětství, může v tomto období jakákoli komplikace oko funkčně natrvalo oslabit. Vidění tupozrakého oka tak mnohdy nezlepší ani brýle. Tupozrakost se ale léčit dá - podmínkou je včasné zahájení léčby ideálně do 4 let věku dítěte.

Radioporadna: Mgr. Zuzana Štěrbová a vrchní sestra Jana Štěpánová - Léčba a prevence tupozrakosti, šilhavosti u dětí. Léčebna zrakových vad ve Dvoře Králové nad Labem. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Spustit audio