Lázním začíná hlavní sezóna. Chybí zahraniční hosté a problém představuje i nedostatek personálu

3. červen 2022 08:41

V lázeňských městech začíná hlavní sezóna a to se samozřejmě týká i Královéhradeckého kraje. V minulých dnech ji oficiálně zahájili například v Lázních Bělohrad, v sobotu otevřou letní sezónu v Janských Lázních. Jaký by mohl být letošní rok z pohledu provozovatelů po dvou covidových letech a s čím musejí návštěvníci letos počítat, to zjišťoval reportér Jakub Vik.

Čtěte také

Seženou lidé v lázních v našem kraji ještě volný termín na léto?

Ano, zájemci ještě najdou volné termíny, už jich ovšem není mnoho. Například Janské Lázně hlásí na léto obsazenost ze čtyř pětin, podobné to je i ve Velichovkách. Na podzim je zatím volných termínů mnoho.

Například v Lázních Bělohrad si ale budou muset lidé oproti minulému roku připlatit a to přibližně o jednu desetinu. Naopak ve Velichovkách zůstali zatím na loňských cenách.

Čtěte také

Podle provozovatelů lázeňských domů se chování zákazníků při zajišťování pobytu během covidového období změnilo. A to tak, že služby neobjednávají s velkým předstihem, jako v minulosti, ale naopak si ubytování zajišťují až na poslední chvíli.

Jak se snaží lázeňská střediska přilákat více klientů?

Třeba v Lázních Bělohrad mají nyní v areálu Bažantnice nový minerální pramen, na který všechny lákají. V Janských Lázních zase opravili oddělení pro zahraniční klientelu a také dětskou léčebnu. A Velichovky zase sázejí na stejné ceny jako v loňském roce a také bohatý kulturní program.

Jaký tedy mají provozovatelé výhled na letošní rok?

Čtěte také

Podle nich by letošní rok mohl být poměrně úspěšný. Samozřejmě v porovnání s uplynulými dvěma covidovými roky. Upozorňují ale, že se stále ještě nevrátili zahraniční turisté. Do Lázní Bělohrad z Německa a do Janských Lázní například z Polska a z důvodu ruské agrese na Ukrajině také klienti z Ruska.

Velký problém dělá provozovatelům momentálně nedostatek personálu. Například Janské Lázně nyní nemohou některé budovy obsazovat na plnou kapacitu. To právě kvůli nedostatku ošetřovatelů a fyzioterapeutů.

Velichovkám zase velmi chybí například lidé v gastronomickém provozu. A stejně jako na další ekonomická odvětví i na lázně dopadají rostoucí ceny nejen energií.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související