Kvůli oblevě musela řada lyžařských areálů omezit svůj provoz. Jak to vypadá v Orlických horách?

6. leden 2022 07:34

Některé lyžařské areály v Česku musely omezit kvůli oblevě svůj provoz. Na horách by se ale v těchto dnech opět mělo začít ochlazovat. Skiareály v Orlických horách se tak připravují na zasněžování. 

Čtěte také

„Je to mokré, zatím to moc nejede,“ komentuje lyžařské podmínky paní Miriam, která na sjezdovky v Deštném v Orlických horách vyrazila na celý týden společně s rodinou.

V těchto dnech ale čekají na horách ochlazení a vlekaři by tím pádem mohli začít se zasněžováním.

„Ty hlavní sjezdovky na Martě II. a červená sjezdovka na Martě I. i závodní sjezdovka jsou v celkem dobré kondici. Na Martě II. máme spodní část lehce zúženou, ale jinak jsou sjezdovky v plné šíři a čekáme na ochlazení, abychom dohrnuli a dosněžili ta slabší místa. Myslím, že jsme to zvládli dobře, podmínky pro lyžování budou teď po ochlazení velmi dobré, říká ředitel Skicentra Deštné v Orlických horách Petr Prouza.

Skicentrum Deštné v Orlických horách se už chystá na zimu

Ve Skicentru je také opět v provozu večerní lyžování. To bylo kvůli počasí na pár dní zrušené. Sjezdovky by totiž museli rolbaři dvakrát denně upravovat a to by vzhledem k teplému počasí nebylo úplně ideální. „Protože to je opravdu hazardování se sněhem, jehož výroba nás stojí spoustu peněz. A je to velká škoda, zvláště v těchto dnech, kdy by o to večerní lyžování byl minimální zájem.

Čtěte také

V těchto dnech chtějí začít se zasněžování i ve Skicentru Říčky v Orlických horách. I tam se totiž teplé počasí podle vedoucího skicentra Petra Kánského podepsalo na stavu sjezdovek. „Ale zatím držíme všechny sjízdné a upravené. Máme v provozu šestisedačku, lanovou dráhu a všechny sjezdové tratě. Každou zimu se pravidelně objeví jedna či dvě oblevy, takže jsme už na to zvyklí.

Aktuálně se naopak nelyžuje v Bartošovicích v Orlických horách. Potvrzuje to majitel lyžařského areálu Jan Sotona. „Hlavní důvod byl ten, že první týden v lednu je vždy velmi malý zájem. Tedy i z tohoto hlediska ten provoz nemáme.

Pokud to podmínky dovolí a ochladí se, tak také chtějí v lyžařském areálu v těchto dnech začít se zasněžováním, aby mohli sjezdovky ke konci tohoto týdne opět spustit.

Spustit audio

Související