Kuře na zelí. Netradiční recept, v němž se snoubí dvě tradiční chutě

03611912.jpeg

Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo s kuřecím masem, které budete mít za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept. Když nevíte co vařit, koupíte si kuře, protože má nekonfliktní chuť a je rychle hotové.

Skvělý recept, kdy se spojí chuť kuřete se zelím. Tip na skvělý oběd nebo večeři. Kuřecí maso se zelím uspokojí i ty nejvybíravější.

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme ale hodně zajímavý recept.

A co budete pro kuře se zelím potřebovat?

2 kuřecí čtvrtky (lepší jsou stehna)
500 g bílého kysaného zelí
1 větší dobrou klobásku (třeba čabajku)
2 větší cibule
1 kelímek (200 ml) zakysané smetany
2 lžíce oleje
sůl
zelený pepř
mletá sladká paprika
kmín

Kysané zelí

A postup pro přípravu této kuřecí lahůdky:
Kuřecí čtvrtky očistěte, osolte a zlehka opepřete ze všech stran.
Cibuli nakrájejte nahrubo a klobásu podle velikosti na půlkolečka nebo kostičky. Na dno pekáče nalijte trochu oleje, přidejte všechnu cibuli , zelí včetně šťávy, nakrájenou klobásu a vše promíchejte.
Navrch položte kuře a zlehka je do zelí zamáčkněte. Nakonec vše okořeňte paprikou a kmínem, přiklopte poklicí a vložte asi na 40 minut péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Během pečení maso občas přelijte výpekem, aby zbytečně nevyschlo!
Po 40 minutách pečení sejměte z pekáče poklici a nechte dopéct při 220 stupních Celsia, aby se na kuřeti udělala křupavá kůrčička. Kdo má rád, může asi 10 minut před dopečením kuře z pekáče vyndat, zelí promíchat se zakysanou smetanou a opět i s kuřetem nechat dopéct.
Kuře na zelí se hodí podávat s bramborem nebo knedlíky, houskovými i bramborovými.

Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
- Vyzkoušejte tento trik - do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé.