Krkonoše hlásí v letní sezóně pokles úrazovosti, nejčastěji záchranáři vyjížděli k pěším turistům

4. září 2021 08:29

Horská služba v Krkonoších v letní sezóně zaznamenala menší počet úrazů než loni za stejné období. Proč a jakých poranění bylo zaznamenáno nejvíc? To přímo v našich nejvyšších horách zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Do současné chvíle vyjížděli horští záchranáři ke 330 případů. To je zhruba o 40 méně než loni za stejné období. Podle náčelníka horské služby Pavla Jirsy může za poklesem úrazovosti stát horší počasí z počátku sezóny, zejména v červnu, kdy bylo na horách turistů méně. Chyběly také školní výlety a v neposlední řadě cizinci.

Co se týče typů poranění, jde nejčastěji o tržné rány. Turisté často zakopnou, spadnou na kámen a roztrhnou si například ruku. Bylo také dost zlomenin a poranění kloubů.

Dá se tedy říct, že nejvíc úrazů je v Krkonoších opravdu při pěší turistice.

Jaká je v těchto dnech návštěvnost Krkonoš?

Je znát, že skončily letní prázdniny. Některá ubytovací zařízení, lanovky i další sportovní aktivity snížily ceny. Lidé do hor míří hlavně za pěkného počasí, což ovšem na začátku tohoto týdne opravdu nebylo, protože hodně pršelo a bylo hodně chladno.

Výhled směrem na Krkonoše a Český ráj

Teď ale turistů přibývá, protože počasí se zlepšuje. Aktuálně tady svítí sluníčko a teploty stoupají. O víkendu má být hezky, takže návštěvnost bude pravděpodobně vyšší.

Už se krkonošská horská služba připravuje i na zimu?

Ano, část členů horské služby, kteří zrovna neslouží, tak vyráží do terénu a kontroluje například tyčová znamení a poničená plánují vyměnit. Jde o vysoké dřevěné kůly, kde je zapotřebí, aby nejdříve vyschly. Až potom se mohou do terénu rozvážet a instalovat.

Plánuje se také obměna vozového parku, konkrétně terénních aut a skútrů. A záchranáře těsně před zahájením zimní sezóny čekají také různé výcviky a školení.

Spustit audio

Související