Kritika sloučení profesionálních hasičů z Rychnova nad Kněžnou a Náchoda do jednoho útvaru

28. listopad 2022 08:50

Některé obce a dobrovolní hasiči na Rychnovsku se obávají postupného oslabení posádky profesionálních hasičů v Rychnově nad Kněžnou. Krajské ředitelství hasičského záchranného sboru totiž plánuje od nového roku sloučit útvary v Rychnově nad Kněžnou a Náchodě. 

Čtěte také

Kritici se obávají větších nároků na dobrovolné jednotky a tím i rozpočty obcí, které je financují.

„Pro všechny jednotky v okolí by se určitě zvýšily počty výjezdů,“ obává se velitel jednotky dobrovolných hasičů v Rokytnici v Orlických horách Petr Fric.

Podle něj hrozí i častější vyjíždění ke vzdálenějším zásahům. „My máme jasně dané stupně, podle kterých dojíždíme. První stupeň je okolí, druhý dál, třetí dál a tak by nás to mohlo protáhnout ještě dál. Nejdále můžeme jet, řekl bych, až třeba do Týniště.

Čtěte také

To by pak mělo dopad na rozpočty obcí, míní zastupitel Rokytnice v Orlických horách a krajský zastupitel Jiří Štěpán z ČSSD. „Pro obec to může znamenat vyšší částky na refundaci mezd vzhledem k potenciálně častějším výjezdům jednotky a také to bude klást větší nároky na členy jednotky. Takže obecně pro obce půjde o to, aby ty jednotky udržely vůbec v chodu.

Proti plánovanému zařazení nejmenšího územního odboru Rychnov nad Kněžnou pod odbor Náchod se v pondělí formálně vymezilo zastupitelstvo Rokytnice.

Podle velitele krajských hasičů Davida Pouče je díky změně možné využít tabulkové místo ředitele odboru pro další organizační změny na centrále v Hradci Králové a činnost jednotek to nijak neovlivní.

Čtěte také

„Sloučením územních odborů žádným způsobem nezasahujeme do výjezdů těch jednotek, ať už dobrovolných nebo profesionálních. Na stávajícím plošném pokrytí a poplachových plánech se nic nemění. Může se stát, že některá z jednotek bude mít o jeden, o dva, o tři výjezdy navíc, ale to ty jednotky svým způsobem nemůžou vůbec poznat, říká David Pouč.

Koncepce krajského ředitelství v tuto chvíli počítá v příštím roce s navýšením počtu profesionálních hasičů v Náchodě, Trutnově i Jičíně, tedy v okresních městech vyjma Rychnova nad Kněžnou.

„To ukáže až praxe, jestli bude potřeba navyšování těch početních stavů i ve stanici v Rychnově nad Kněžnou. Pokud ano, tak s tím budeme pracovat a navýšíme počty i tam, říká velitel královéhradeckých krajských hasičů David Pouč.

Kdo bude stát v čele nového územního odboru Východ zatím není jasné.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související