Kreativita se cení i u chovatelů zvířat. Pavel Kalus vyrábí ve dvorském safari parku šikovné pomůcky

30. březen 2024 08:12

Obrovská ryba trnovec černý jménem Žužla, krokodýli Šipka a Rozárka a mnoho dalších živočichů obývá v Safari parku Dvůr Králové pavilon Vodní světy. Právě tam zamíříme s redaktorkou Danou Voňkovou. Spolu s ošetřovatelem Pavlem Kalusem se podívala, jak se pomocí jednoduchého krmítka dají rychle a spravedlivě nakrmit granulemi obyvatelé nádrží. 

Nenechte se zmýlit, rozhovor nezačíná zvukem podobným vysavači. Řeč bude o výrobě šikovných pracovních pomůcek.

Pavilon Vodní světy v Safari Parku Dvůr Králové prošel v roce 2020 velkou proměnou. Vznikly v něm tři nové nádrže o celkovém objemu přes 90 tisíc litrů vody a představují život v afrických řekách, močálech a jezerech. Úpravami prošla také některá terária.

Čtěte také

„Vystavení živočichové ze tří odlišných vodních biotopů mají velmi specifické a odlišné nároky. S nadsázkou jsme v oblíbených Vodních světech vybudovali tři úplně nové světy,“ říká zoolog Michal Podhrázský.

Každá ze tří nových nádrží má objem kolem 30 tisíc litrů sladké vody. Hned po vstupu zaujme prostorné akvárium představující pestrý život jezera Malawi. Ve druhé se zabydlili krokodýli čelnatí. Mezi nimi je více než šedesátiletá samička jménem Šipka, která patří k nejstarším chovancům dvorského safari parku, předtím žila půl století v ZOO Plzeň.

Pavilon Vodní světy obývá ještě další druh krokodýlů - krokodýli štítnatí. Jedná se o kriticky ohrožený druh a dvorská zoo jej chová poprvé v historii od konce roku 2020, kdy do zázemí dorazila dospělá samice. Ta dostala pro změnu jméno Rozárka.

Pavel Kalus vyrábí ve dvorském safari parku šikovné pracovní pomůcky pro pavilon Vodní světy

Nádrže mají samostatnou filtraci, což umožní udržovat odlišnou kvalitu vody podle nároku jednotlivých chovanců. Filtrační systém se skládá z mechanického pískového filtru, biologického filtru - bakterií, které rozkládají odpadní látky a UV filtru, který hubí patogeny i zelené řasy plovoucí ve vodě. Každá nádrž má také samostatný ohřev vody.

O ryby, krokodýly a živočichy z Jedovaté Afriky pečuje obětavý kolektiv ošetřovatelů. Pavel Kalus se například zabývá výrobou různých pracovních pomůcek jako jsou třeba inkubátory, boudičky na přepravu jedovatých hadů nebo krmítka na granule pro ryby.

Jak jste se přesvědčili, kreativita je vítaná vlastnost i u chovatelů zvířat. Fotografie na našich webových stránkách vám představí ještě plastové tubusy na přepravu krokodýlů - prostě šikovných „zlepšováků není nikdy nikde dost!

Pavel Kalus vyrábí ve dvorském safari parku šikovné pracovní pomůcky pro pavilon Vodní světy
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související