Královéhradečtí lesníci bojují s návštěvníky pískovny Marokánka, kteří nerespektují zákazy vjezdu

15. červenec 2019 09:28

Auta zaparkovaná v lese, nebo dokonce motorové čluny na hladině písníku Marokánka. S tím vším se v posledních týdnech setkali pracovníci Městských lesů Hradec Králové v pískovně nedaleko Bělče a Krňovic. I když je písník na první pohled opuštěn, stále se jedná o dobývací prostor kam oficiálně platí zákaz vstupu. Lesníci navíc upozorňují na to, že voda může být zdravotně závadná.

700 let staré městské lesy v Hradci Králové jdou s dobou. Chystají první interaktivní lesní stezku

Městské lesy Hradec Králové - rybník

Je tady konečně jaro, období, kdy se to hezky v lese všechno zelená. Obrazily i duby, jsou krásně sytě zelené a je to prostě nádhera. Jak jsou ale lesní hospodáři spokojeni s uplynulou zimou? A co nás v lesích u Hradce Králové čeká nového?

V tropických teplotách posledních týdnů hledali lidé osvěžení doslova kde se dalo. Někteří z nich zamířili i na písník Marokánka poblíž Krňovic, který je v majetku Městských lesů Hradec Králové. Právě samotní lesníci se několikrát dostali do konfliktu s neukázněnými řidiči, kteří auty vjížděli hluboko do lesa.

„Takže jsme bohužel dospěli k tomu, že musíme zasypat vjezdy na cestách. Když lidé nedodržují zákon, který je dán a hádají se s námi, tak musí odstavit auta někde u hlavní silnice a dojít si ten kousek pěšky. Nevadí nám, když se tam budou koupat, je to na vlastní nebezpečí jako v každém rybníku," říká ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Lesníkům v boji proti bezohledným motoristům pomáhají také strážníci královéhradecké Městské policie. Ti v případě zadržení hříšníka předávají celou věc do správního řízení.

Koupání v lomu Kosov na Berounsku

„Na základě lesního zákona a domluvy s lesáky městský policie každého řidiče, který poruší zákaz vjezdu, bude řešit tím, že oznámení o přestupku předá správnímu orgánu města, který je oprávněn řešit řidiče pokutou až do výše několika tisíc korun," vysvětluje za městskou policii Eva Kněžourová.

Koupání v Marokánce je na vlastní nebezpečí

U písníku totiž chybí plavčík a voda nepodléhá žádnému hygienickému dohledu.

„Bohužel ta voda není průtočná, takže jak je teplo, tak se ohřívá a začínají se tam vyskytovat sinice. V tuto chvíli jsem koukal, že i nějaké trávy. Stejně jako v jiných přírodních koupalištích může nastat, že ony sinice vytvoří na kůži člověka vyrážku nebo další neduhy po koupání," říká Milan Zerzán.

Pro citlivé jedince se tak může koupání v Marokánce proměnit v nepříjemný zážitek.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související