Královéhradecký kraj v březnu oficiálně vyvěsí před úřadem tibetskou vlajku. Ne všem se to ale líbí

7. únor 2017

Po čtyřech letech bude v březnu před úřadem Královéhradeckého kraje oficiálně viset tibetská vlajka. Podruhé ve své historii se tak krajský úřad připojí k celosvětové akci Vlajka pro Tibet. Zastupitelé to odsouhlasili na svém pravidelném jednání. Hlasování ale předcházela bouřlivá rozprava.

Návrh předložil náměstek hejtmana pro sociální oblast Vladimír Derner z KDU-ČSL.

Do rozpravy se přihlásilo hned několik zastupitelů. Ti převážně argumentovali tím, že nevidí důvod, proč by se měl tento bod projednávat na zastupitelstvu, že tak nestanovuje žádný zákon. Nakonec ale návrh většina odhlasovala.

Čtěte také

Více k tomu říká Vladimír Derner: „Návrh na vyvěšení tibetské vlajky na oficiálním stožáru Královéhradeckého kraje předkládám pravidelně každým rokem. Jsem rád, že letos to prošlo, protože jsem přesvědčen, že to není jen o nějakém gestu vůči mezinárodní situaci a dodržování lidských práv v Tibetu. Je to také o nás samých a dáváme tím jasně najevo, čeho si vážíme."

Proti byli všichni komunisté, stejně tak jako v předchozích letech, kdy byli v koalici s ČSSD
Poměrně ostře kritizoval návrh také krajský předseda Strany práv občanů Miroslav Matějka: „Čína se stává naším důležitým partnerem. A zejména i s ohledem, byť nejsme vlastníkem Fakultní nemocnice, tak na našem území a v hlavním městě kraje vzniká unikátní projekt alternativní čínské medicíny. Není to taktní ve vztahu k té diplomacii."

Hlasování se zdrželo také několik zastupitelů opozičního hnutí Ano 2011. Více dodává zastupitelka Klára Dostálová: „My jsme přesvědčeni o tom, že to je věc každého jednotlivce. Taky se tady jedná o občanskou iniciativu. Nemyslíme si, že by se k tomu měl Královéhradecký kraj jako instituce připojovat."

Představitelé pražské TOP 09 vyvěšují tibetskou vlajku

Podporu tibetské vlajce dali opoziční Zelení s Piráty. Nápad kvitoval například Martin Hanousek ze Strany zelených: „Vnímám to jako symbolickou akci na podporu dodržování lidských práv v Číně. Obecně, nejen v Tibetu, ale i vůči všem dalším menšinám jako jsou čínští Ujgurové nebo hnutí Falung Gong."

Vlajka bude vyvěšena 10. března jako vyjádření podpory utiskovaným Tibeťanům.

Vlajka Tibetu bude letos vyvěšena také před královéhradeckou radnicí v pátek 10. března 2017 od 8 do 17 hodin. Město se tak potřinácté připojí k symbolické kampani Vlajka pro Tibet. S vyvěšením vlajky dnes vyslovili souhlas radní města.

„Vlajka pro Tibet se stala symbolem projevu svobody a sebeurčení všech národů,“ dodává Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové.

Celosvětová kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. V hlavním městě Tibetu Lhase bylo tehdy potlačeno protičínské povstání, po němž odešel do exilu nejvyšší představitel Tibetu, čtrnáctý dalajláma.

autor: Marika Konárková
Spustit audio