Krajský Všesokolský slet v Hradci Králové oslavil 100. výročí vzniku Československa

4. červen 2018 12:45

Sokolové z Královéhradeckého kraje absolvovali generálku na 16.  Všesokolský slet. Akce za účasti bezmála dvou tisícovek cvičenců a dalších stovek lidí na tribunách se nesla stejně jako další sokolská cvičení v duchu oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa. Za měsíc zamíří sokolové do Prahy, která po šesti letech přivítá celostátní Všesokolský slet. 

Kdo nikdy nezažil Všesokolský slet a z doby minulé pamatuje Spartakiády, mohl si na návštěvě areálu Sokola v Hradci Králové na první pohled připadat, že se vrátil právě do dob zase ne až tak dávno minulých. Už pohled druhý ale odhalil výrazné rozdíly - i když i Všesokolský slet má jako nedílnou součást perfektně secvičená vystoupení skupin nejrůznějších věkových kategorií, nebylo možné si nevšimnout úplně jiné atmosféry, která na stadiónu vládla.

„Tady jsou lidi rádi a jsou tady dobrovolně. To je ten zásadní rozdíl oproti těm spartakiádám," popsala Marika Prockertová, starostka Sokolské župy Orlické.

I jí přirovnání k někdejšímu megalomanskému projektu trochu zlobí, ale bere ho s nadhledem: „Trošičku mne to zlobí, protože nebýt sokolských sletů, které skončily v roce 1948, tak by žádné spartakiády nikdy nebyly. Ale zase na druhou stranu my jsme na ty spartakiády potom navázali po sametové revoluci. Takže jsme rádi, že ty skladby jsou stále k vidění."

Krajský Všesokolský slet v Hradci Králové

Program zahájily svou sestavou nejmladší děti, kterým tleskal mimo jiné i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD: „V případě Sokolek a Sokolů je stoprocentně platné, že tady jsou ty děti, které netráví svůj čas doma, ale na hřištích a při cvičení."

Každý je sochařem svého těla. A pohyb je život. To je krédo Sokolů tělem i duší

Kamil Pavlásek a Jaroslav Novák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V tomto roce připravuje Česká obec sokolská už 16. Všesokolský slet, a tak vám budeme pravidelně ve vysílání na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové současnou sokolskou činnost představovat. Dnes to bude se členy Sokolské župy Orlické Kamilem Pavláskem a Jaroslavem Novákem. 

Zatímco děti cvičily, další věkové kategorie se na svůj výkon teprve chystaly.

A výjimkou nebyli ani řekněme dříve narození cvičenci. Pětasedmdesátiletý Otto Rossi se hodně těšil: „Dnes nás čeká vystoupení dorostenců a mužů, jsmenuje se to Borci."

Ještě o osm let starší - ale stále vitální Václav Lemberk popsal, kolik práce a času za sestavou stojí: „Asi tak od listopadu jsme intenzivně a pravidelně ty Borce nacvičovali. Jednou za týden. A jednou za týden máme klasickou všestrannost."

Krajský Všesokolský slet v Hradci Králové

Ani třiaosmdesátiletý Václav Lemberk nebyl mezi cvičenci nejstarší, ale přesto zvládl svou část parádně. Souhra byla patrná na první pohled - a není divu.

Krajský všesokolský slet byl totiž generálkou na slet celostátní, který je pro členy Sokola takovou malou Olympiádou. A velkým svátkem, na který se každých šest let hodně těší, potvrdila Marika Prockertová: „Ono je to trošku složitější dát finančně dohromady. Nácvik skladeb trvá rok. Takže jednou za šest let je optimální období."

Na ploše hradeckého stadiónu se vystřídalo 1950 cvičenců, což je zhruba o 500 víc, než na posledním krajském sletu. I z toho je vidět, že zájem o akce Sokola neklesá.

Krajský Všesokolský slet v Hradci Králové
autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související