Krajský soud v Hradci Králové se zabývá případem muže obžalovaného z vraždy čtrnáctiletého chlapce

11. červenec 2024 09:32

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes druhým dnem pokračuje hlavní líčení v případu muže obžalovaného z vraždy čtrnáctiletého chlapce. Trestný čin se stal letos v lednu v kolejišti královéhradeckého vlakového nádraží. Podle obžaloby napadl tehdy dvaatřicetiletý Jan Bárta mladíka kuchyňským nožem po předchozí hádce. 

Jednání sleduje reportérka Adéla Kavříková. Co přesně je muži kladeno za vinu?
Když včera státní zástupkyně Lenka Faltusová hned v úvodu hlavního líčení přednesla obžalobu, zaznělo, že dnes už třiatřicetiletý Jan Bárta chlapce napadl 4. ledna zhruba v půl šesté večer v kolejišti hlavního vlakového nádraží v Hradci Králové s cílem ho zabít kuchyňským nožem.

Čtěte také

Čepel nože měla na délku zhruba 12 centimetrů a chlapec na místě následkům svého zranění podlehl. Spis dále zmiňuje, že poškozený měl celkem 25 bodnořezných ran, dvě nejzávažnější na přední straně hrudníku a na zádech.

Co svědčí o tom, že obžalovaný muž vraždu spáchal?
Na tuhle otázku odpovídá státní zástupkyně Lenka Faltusová. „Rozhodujícími důkazy jsou výpovědi svědků, kteří viděli pana obviněného společně s panem poškozeným odcházet z haly hlavního nádraží do oblasti nástupiště. A posléze, když se pan poškozený dlouho nevracel, tak jeden ze svědků na to nástupiště šel a viděl útok vůči panu poškozenému.“

Tohle je podle státní zástupkyně ten podstatný důkaz. Co se týká těch ostatních, tak genetická expertiza zjistila na vražedné zbrani krev obžalovaného i poškozeného. Oba dva muži se znali z prostředí hlavního nádraží, kde se podle Lenky Faltusové pohybovali celkem pravidelně.

Co na to říká obhajoba?
Obžalovaný Bárta se rozhodl nevypovídat a soudce Luboš Sovák proto následně přečetl jeho výpověď z dřívějšího výslechu na policii.

Čtěte také

V té Bárta uvedl, že si na čin nepamatuje, trpí schizofrenií a v době činu užíval několik let pervitin. Přítomní soudní znalci ale duševní poruchu ani závislost na drogách nezjistili.

A že tomu tak nebylo ani v době činu potvrzuje obhájce obžalovaného Jiří Slezák. „Znalci zjistili, že pod vlivem drog nebyl, dokonce nebyl ani pod vlivem alkoholu. Netrpí žádnou duševní poruchou, je pouze považován za člověka simplexního, to znamená velmi nízký intelekt.“

Obžalovaný Jan Bárta byl v době činu podle svých slov nezaměstnaný a žil na ubytovně v Hradci Králové. Policie ho v lednu zadržela krátce po činu v místě jeho bydliště. V minulosti už byl odsouzen i za jinou trestnou činnost.

Hlavní líčení pokračuje u Krajského soudu v Hradci Králové tentokrát bez Bártovy účasti. Další jednání je pak naplánované ještě na pondělí, kdy se zároveň očekává, že soudce vynese rozsudek. V případě prokázání viny hrozí obžalovanému muži za zločin vraždy 15 až 20 let za mřížemi nebo výjimečný trest.

Spustit audio

Související