Krajem se přehnaly bouřky, které připravily tisíce lidí o elektřinu. Další mohou přijít v podvečer

24. červen 2021 16:10

Energetici celé dopoledne intenzivně pracovali na odstranění poruch, způsobených nočními bouřkami. Po nich se dočasně ve východních Čechách ocitlo bez proudu kolem tří tisíc domácností, nejvíc z nich na Hradecku a Rychnovsku. Jaká je aktuální situace zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Podařilo se už všechny výpadky elektřiny, způsobené bouřkami, obnovit?

Pokud už vše nefunguje teď, tak by to mělo začít fungovat v dohledné době.

Čtěte také

Před pár minutami ještě pracovníci ČEZu řešili situaci v okolí Nového Bydžova, Kratonoh a Kosiček. Všechno ostatní už bylo v pořádku během dopoledne.

Podle mluvčí ČEZu Šárky Lapáčkové Beránkové jsou pracovníci společnosti i dál připraveni zasáhnout, pokud by se ještě někde nějaký problém objevil. Může se stát, že nějaká nalomená větev spadne na elektrické vedení.

Ale už by rozhodně nemělo jít o žádný dlouhodobější výpadek elektrické energie.

Hasiči vyjížděli v noci k asi dvaceti menším událostem, například k popadaným větvím nebo stromům. Oni už práci, způsobenou nočními bouřkami, nemají?

Těch zásahů opravdu nebylo tolik, zhruba kolem dvou desítek. A prakticky ve všech případech šlo jen o menší záležitosti ve smyslu popadaných větví nebo stromů. Hasiči tak měli hotovo už ráno.

Bouřka

Noční bouřky tentokrát nenapáchaly žádné větší škody na majetku a s výjimkou zpoždění jednoho z rychlíků z Hradce Králové na Prahu, který musel čekat, než se opraví trolejové vedení, tak bouřky neznamenaly tentokrát ani žádné potíže v dopravě.

Jak to vypadá s předpovědí počasí? Mohou se bouřky objevit znovu?

Mohou, podle aktuálního vyjádření meteorologů z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové je můžeme čekat už v podvečer kolem 18. hodiny.

Čtěte také

Pásmo bouřek má přecházet přes podobné lokality jako dnes v noci. Opět se tedy dá očekávat, že nejvíc zasažené budou v našem kraji okresy Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou.

V bouřkách se mohou objevit kroupy, přijít může nárazový vítr a napršet by mělo do 50 milimetrů vody na metr čtvereční. V noci mají potom bouřky doznívat. Zítra potom čekají meteorologové jen přeháňky, bouřky už jen ojediněle.

Od soboty potom přijde ubývání oblačnosti a neděle by už měla být beze srážek.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související