Kousek Řecka u nás. V Janovičkách na Broumovsku vzniká nový sportovní areál s přírodním koupalištěm

15. červenec 2020 08:54

V Janovičkách na Broumovsku bude nový sportovní areál. Letos ho čeká zkušební provoz, příští rok ho už bude využívat i veřejnost. Jeho součástí bude také padesátimetrové přírodní koupaliště s možností skoků do vody a vyzkoušením dalších adrenalinových sportů. A nás zajímá, v jaké fázi jsou teď stavební práce.

Patří to tu vůbec ještě k Janovičkám? Stojíme uprostřed luk a lesů.

„Nazýváme to koupalištěm v Janovičkách, ale správně by to mělo být koupaliště v Heřmánkovicích. Ale my jsme s naším projektem začínali už na Janovičkách, celá naše parta snowboardistů. Začínali jsme na tamní sjezdovce a tohle nás vždy lákalo, kvůli tomu koupališti a chtěli jsme skok do vody," říká Miroslav Vlček, jeden z budoucích provozovatelů zdejšího koupaliště.

Čtěte také

Už tu vyrostly malé chatky v modrobílých barvách. Trošku to připomíná Řecko a ostrov Santorini. Nebo je to náhoda?
„Tam jsme získali inspiraci. Krásně to v Řecku vypadá a je to spojené s pěkným koupáním a prožíváním letního volného času."

Daniel Pancner je druhým z provozovatelů, kteří připravují letní vyžití pro zdejší a okolní obyvatele. Jak vůbec vznikla myšlenka, vzkřísit tady k životu koupaliště?

„Oba jsme tu od malička vyrůstali a tak jsme věděli, že je tohle koupaliště opuštěné. Nikdo se o ně nestaral, zarůstalo a chátralo. Postupem času jsme si řekli, že bychom všechno přesunuli sem k vodě. Že bychom obnovili koupaliště a spojili ho s našimi aktivitami, sportem a koupáním pro širokou veřejnost," říká Miroslav.

„Tady bude všude tráva. Zatím je tu bohužel v rámci stavby hlína. Ale postupně terény připravujeme, aby příští rok bylo všechno hezké a zelené," doplňuje Daniel.
„Plochu, kterou vidíme, bude tvořit víceúčelové hřiště. Budujeme ho z dotačního titulu Evropské unie, stejně jako budovu a pódium."

Čtěte také

Přicházíme k vlastní nádrži. A tady je krásný, jemný písek.
„Je to bílý písek. Vybudovali jsme tu i pláž. Na druhé straně stojí montovaná hala, pódium, připravené pro malé letní festivaly. Budeme mít také venkovní kino. Malá budova, to je kiosek, a větší budovu máme jako společenskou místnost, například pro besedy, když nebude přát počasí. Abychom se měli kam schovat."

Zkušební provoz celého areálu v Janovičkách na Broumovsku bude zahájen o letošních prázdninách. Lidé by ho mohli začít využívat od příští letní sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související