Kostičkové království. Muzeum ve Dvoře Králové se proměnilo na hernu s víc než půl milionem kostek

23. prosinec 2021 08:09

Ve všech koutech výstavní síně Muzea ve Dvoře Králové nad Labem najdete teď kostky, které jsou z poloviny sestavené do neuvěřitelných tvarů. Ta druhá polovina je pak určená malým i velkým návštěvníkům na hraní. 

„Můžete se tady rozprchnout, můžete si vše prohlížet a můžete také obsadit dětské koutky, pohrát si s kostičkami a něco postavit, zní hlas učitelky Lenky Podrazilové muzeem ve Dvoře Králové nad Labem.

Čtěte také

Děti se rozutekly ke stolkům na hraní, ani se moc nevěnovaly vystaveným kouskům. Rovnou si šly hrát. „Doma mám také kostičky Lega, říká Natálka. „Už jsem postavila dům a ještě také koně.

Její kamarád Maxim má před sebou obrovskou krabici kostiček. „Je to paráda. Je to jiné než doma. Teď přemýšlím, co vlastně postavit. Asi nějaké auto udělám.

Muzeum ve Dvoře Králové nad Labem se proměnilo v jednu velikou hernu.

Dana Humlová, ředitelka muzea a kurátorka, vysvětluje, proč tolik kostek. „My každoročně na Vánoce připravujeme interaktivní výstavu. Aby se děti zabavily a rodiče si odpočinuli, aby to bylo takové nenáročné. Letos jsme se dohodli, že uspořádáme výstavu Lega.

Čtěte také

Kolik exponátů tady vlastně je? Na počet kostek se snad ani ptát nebudu. „Ale to klidně můžete. Máme tady přes půl milionu kostiček.

Chodí sem kromě rodičů s dětmi také vychovatelé. Dnes je tu s dětmi učitelka Lenka Podrazilová ze Základní a praktické školy ve Dvoře Králové na Přemyslově ulici. „Původně jsme měli jít na výstavu o Vánocích, protože naše město je proslulé výrobou vánočních ozdob. Ale jsme rádi, že jsme mohli zavítat na tuhle výstavu o Legu. Jak se říká, člověk míní, život mění.

Svět kostiček bude ve výstavním sále ve špýcharu Muzea ve Dvoře Králové nad Labem přístupný až do 27. února 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související