Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem se teď pustilo do soupisu všech sbírkových předmětů

8. leden 2021 08:32

Královédvorské městské muzeum je stejně jako další podobné instituce pro návštěvníky uzavřené. I kvůli tomu mají jeho pracovníci čas na práci, ke které se v běžném provozu jen tak nedostanou. Čas navíc se jim hodí také na inventuru majetku, kterou musí provádět každých deset let a vyšla právě na tento rok.

„Ještě dodělám tento soubor věcí, které jsme dostali. Je to malé divadélko, v té době za 108 korun. Je potřeba ho potom trošku poopravit, protože je z 80. let a to oblečení je nutné maličko zašít a dát do pořádku. Tady je krásný vodník," usmívá se Lenka Stehnová z Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem.

Čtěte také

Právě se probírá všemi předměty, které jsou v muzeu uloženy. Jsou jich tisíce, možná i desetitisíce. Každý exponát bere do ruky, prohlíží jej, případně opravuje a sepisuje.

„Je to součást inventarizace. Procházím sbírkové předměty, sepisuji, jestli jejich stav odpovídá zapsání v knize a také kontroluji, jestli daný předmět nepotřebuje nějaký restaurátorský zásah."

Jen namátkou tady vidíme litinová kamna, vedle krabice plná kožených bot.
„Ano, to je obuvnické řemeslo. To už je tak seřazeno. A teď bychom se mohli jít podívat na vzácné obrazy, které jsme nedávno obdrželi do našich sbírek. Už jsou zapsány, ale čekají na inventarizaci a na umístění. Což je u nás opět trošičku prekérní situace."

Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem se pustilo do soupisu všech sbírkových předmětů

Proplétáme se úzkými uličkami ve skladu mezi nejrůznějšími předměty.
„Tady máme obraz, který jsme nedávno získali do sbírek. Je ze souboru od místního autora Jozy Mikše. Je na něm zobrazen akt jeho první ženy."

Čtěte také

Když vidíme, kolik tu je věcí, tak je jasné, že takový soupis není práce na jeden rok.
„To je pravda. Všechny předměty se inventarizují za deset let. A myslím si, že to je akorát doba, aby se vše opravdu dalo pořádně zinventarizovat."

Kromě inventarizace a soupisu všech sbírek Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem jeho pracovníci také připravují plánované výstavy. Jestli se ovšem uskuteční, to ukáže až čas.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související