Kostelec nad Orlicí má jasno, co v tomto volebním období ve městě opraví

9. červenec 2015

Oprava Domu dětí a mládeže, budovy Obchodní akademie, stravovacího pavilonu nebo obnova parků - to jsou stěžejní investice Kostelce nad Orlicí, které schválili zastupitelé pro toto volební období. Na žádné z nich nezačnou stavebníci pracovat letos. Na řadu přijdou nejdříve projekty a schvalovací procedury.

Dům dětí - budova z přelomu 19. a 20. století - už nevyhovuje současným potřebám a navíc je náročný na vytápění. Podle místostarosty Tomáše Kytlíka z TOP09 bude oprava stát 5 až 8 milionů korun: "Zateplení, to by byla jedna, hlavní část a další by se měla věnovat jakési vnitřní dispoziční obnově toho objektu, aby to opravdu sloužilo moderním potřebám pro zajištění toho neformálního vzdělávání pro děti a mládež v Kostelci."

Čtěte také

V ideálním případě by práce v Domě dětí mohly začít příští rok, ale Tomáš Kytlík se z časových důvodů přiklání až k roku 2017.

Budova Obchodní akademie z konce 19. století potřebuje zateplit

Podle ředitele Václava Pavelky prokázal energetický audit, že v ní dochází k velkému úniku tepla. Po konzultaci s Ministerstvem životního prostředí je šance na získání dotace velká: "Jsme se domlouvali, že bychom na září připravili projekt na zateplení půdy, výměnu všech oken, na zateplení fasády vnitřního dvora a východní, severní a západní strany budovy školy."

Secesní budovu zřejmě nepůjde zateplit z jihu právě kvůli velkému počtu zdobných secesních prvků.

Kostelec nad Orlicí - znak

Škola je jakýmsi tubusem spojená se stravovacím pavilonem z 80. let minulého století.

I do něj chce město investovat, říká místostarosta Tomáš Langr z hnutí ANO: "Technologie - stavební, konstrukční, jednoznačně už dožily. I to propojení tím průchodem na objekt obchodní akademie - nezdá se nám to ideální, takže budeme řešit toto jako celek."

Kromě dalších investic radnice také plánuje obnovit městské parky a zeleň na některých dalších veřejných prostranstvích.

Radnice by se také ráda pustila do rekonstrukce náměstí, ale na tyto akce nejsou vypsané žádné dotační tituly.

autor: KS
Spustit audio