Koláč z lineckého těsta (posluchačka B.Vítová - Náchod)

Těsto:
25 dkg hladké mouky, 17 dkg Hery, 7 dkg cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, kůru z omytého citrónu, a špetku prášku do pečiva.
Zpracované těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice na hodinu odpočinout.
Než si těsto odpočine připravíme náplň.

Náplň:
5 dkg sušených meruněk, 5 dkg mandlí, 5 dkg vlašských ořechů, můžeme přidat 3 dkg sušených švestek bez pecek, datle bez pecek a fíky.
(Paní Vítová podle vlastní zkušenosti doporučuje balíček sušeného ovoce ve kterém jsou sušené banány, jeřabiny, ananas a rozinky a pomeranč kandovaný.)
Ořechy, mandle a sušené ovoce nasekáme nahrubo podle chuti přidáme i lžíci zavařeniny, přidáme lžičku perníkového koření /pro vůni/, špetku citrónové kůry, 1 vejce a 4 dkg cukru /může být hnědý/ a 3 dkg másla. Vše zamícháme a necháme 15 minut proležet.
Po odpočinutí dáme náplň na těsto a pečeme při teplotě 130 stupňů - dvacet minut.
Potom koláč vyjmeme, zalijeme krémem a dáme dopéci.

Krém:
1,5 dl smetany, 2 vejce, 8 dkg cukru / může být i hnědý/, 0,5 dl rumu a 2 lžíce vanilkového pudinku.
Vše ušleháme a nalijeme na rozpečený koláč a dopečeme.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.