Klidnější situace s vodou, Přehrady na Labi a Pomoc postiženým povodněmi. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Povodně, které ve větší míře postihly Moravu a Slezsko se Královéhradeckému kraji ve větší míře vyhýbají, přesto jsou i tady v plné pohotovosti stovky hasičů a záchranářů. Nejkritičtější situace je momentálně na Broumovsku, kam zamířil reportér Tomáš Lorincz.

Co se na Broumovsku aktuálně děje?
Situace je špatná především v Broumově a Otovicích, kde se z břehů vylila řeka Stěnava. Hasiči museli část Otovic evakuovat, připravili provizorní evakuační ubytování a všechno v Broumově nyní řeší speciální štáb, který reaguje pružně na místě podle momentálních potřeb.

Čtěte také

Obě přehrady na horním toku Labe - tedy Labská i Les Království - mají podle krajské povodňové komise dostatečnou volnou kapacitu na to, aby si případně poradily s dalším vzestupem hladiny řeky. Přímo na přehradě Les Království zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Jaká je situace na Labi po přehradou Les Království?
Hladina přehrady Les Království je nyní minimálně o metr níže, než byla včera. Takže situace vypadá docela dobře z pohledu toho, že by se již nic dramatického stát nemělo. A pokud jde o Labe níže po proudu, tak tam je znát, že vody teče stále hodně. Protože vodohospodáři přehradu odpouštějí řízeně, aby se vytvářela případně další kapacita.

Čtěte také

V Hradci Králové začíná sbírka potravin pro lidi postižené povodněmi. Organizují ji Potravinová banka a Oblastní charita z Hradec Králové. Až do pátku je možné nosit potraviny v odpoledních hodinách buď do Obchodního centra FUTURUM v Hradci Králové nebo kdykoliv během dne do Skladu potravinové banky ve Dvorské ulici.

„Přijímáme dary od dárců. Potřebné jsou především balené vody, trvanlivé potraviny na krátkou úpravu nebo také úklidové pomůcky. Potraviny a dlší pomoc poputují do oblastí zasažených povodněmi, a to jak přímo od nás z Potravinové banky, nebo centrálně přes Federaci potravinových bank," upřesňuje ředitelka Potravinové banky Martina Vrbická.

autor: baj
Spustit audio

Související