Karel Gott si s každým slovem v písni krásně pohrál. V tom je pro mne inspirací, říká Martin Chodúr

24. listopad 2023

Dopoledním hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové byl populární zpěvák, skladatel, textař, multiinstrumentalista a také vítěz první řady pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar z roku 2009 Martin Chodúr, který právě dnes oslavil své čtyřiatřicáté narozeniny. 

Martin Chodúr hostem Lady Klokočníkové v kavárně Českého rozhlasu Hradec Králové

„Získal jsem mnohá ocenění, ale nebezpečí takových soutěží spočívá v tom, že člověk získá spoustu cen už na začátku své kariéry a potom už mu nikdy nic nikdo nedá,“ usmívá se Martin Chodúr.

Zpěvák píseň rozdělí na tisíce kousků a přemýšlí nad každým slovem a tónem, jak ho zazpívat. A v tom byl Karel Gott mistr.
Martin Chodúr, zpěvák

V roce 2014 oslovil Karel Gott mladé hudebníky, aby pro něj napsali písně na míru pro chystané album S pomocí přátel. Martin Chodúr pro zpěváka přichystal píseň Právě vchází, kterou nakonec dokončil ve spolupráci s Karlem Gottem přímo u něj doma. „Na odpoledne, kdy jsem byl u Karla Gotta a složili jsme tuto píseň, nikdy nezapomenu, vzpomíná Martin Chodúr.

Čtěte také

„Na Karlovi jsem vždy oceňoval jeho neuvěřitelnou píli a jeho přístup ke zpívání. Lidé mají představu, že zpěvák zpívá jedním a stejným hlasem celý rozsah, který má. A že ten rozsah je nějak dán od Boha. Ale ve skutečnosti zpěvák píseň rozdělí na tisíce malých kousků a přemýšlí nad každým slovem a tónem, jak ho zazpívat. A právě v tom byl Karel Gott mistr.

„Nic nebyla náhoda. On měl vše tvrdě vyzkoušené a věděl přesně, co dělá. To mě velice imponovalo a také inspirovalo, říká Martin Chodúr.

Čtěte také

Precizního Karla Gotta následuje Martin Chodúr také v pečlivé přípravě na koncerty. Manuál, jak se zbavit trémy před vystoupením, sice nemá, dodržuje ale jeden zvyk, který měl i Karel. Tedy v případě nervozity si pouští zpěváky, které má rád. „Je dobré si vzpomenout na Karla, jak stojí na pódiu, sál mu patří a on si je absolutně jistý, radí Martin Chodúr.

V hudbě se Martin Chodúr neomezuje pouze na jeden žánr. Jako vystudovaný klarinetista získal při studiu nadhled a od té doby poslouchá klasiku, big band i metalovou hudbu. V soukromém životě je Martin Chodúr spokojený, kromě přítelkyně má doma také syna Martina. Úspěch ve světě muziky Martina přirozeně láká, rodina je ale pro něj vždy na prvním místě.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové se zpěvákem Martinem Chodúrem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související