Zpěvák Jakub Smolík a sommelier Tomáš Bujnoch připíjejí svatomartinským vínem na zdraví dobrým lidem
V pátek 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut otevřela v rozhlasové kavárně District V. v Hradci Králové Lada Klokočníková spolu se svými hosty, zpěvákem Jakubem Smolíkem a sommelierem Tomášem Bujnochem lahev svatomartinského vína a všichni společně připili na zdraví lidem dobré vůle.
Obecně uznávaná zvyklost říká, že Svatomartinským vínem si můžete přiťuknout právě na sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin. Od této chvíle se smí podávat a prodávat, nastává doba ochutnávek, svatomartinských hodů i velkých slavností.
Čtěte také
Jedná se o vína jiskrná, svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Svatomartinská vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent. Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest.
Doporučená servisní teplota je u vín bílých a růžových 10-12 stupňů, ideální teplota vín červených se nejčastěji uvádí mezi 14 a 16 stupni.
Jednotnou etiketu Svatomartinské víno mohou od roku 2005 používat vinaři pro určité odrůdy mladého vína, které uspějí v hodnocení komise odborníků a degustátorů.
Čtěte také
Jedná se o odrůdy Müller Thurgau a Veltlínské červené rané pro bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké pak pro vína růžová a červená.
Držitelem licence ke všem svatomartinským symbolům je Vinařský fond, jehož představitelé si pochvalují rostoucí zájem vinařů a postupující věhlas nové značky.
Celé svatomartinské povídání se zpěvákem Jakubem Smolíkem a sommelierem Tomášem Bujnochem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Život je příliš krátký a drahý na to, abychom pili špatná vína, tvrdí sommelier Oldřich Bujnoch
Vinař, sommelier a rytíř Evropského vinařského řádu Oldřich Bujnoch v naší radioporadně na téma: vína na sváteční tabuli. Jaká je letošní úroda vína?
-
450 až 600 korun letos dají zájemci za porci svatomartinské husy v některé z hradeckých restaurací
Za svatomartinské menu si letos zákazníci v hradeckých restauracích připlatí. Cena za porci husy se může blížit i 600 korunám. Někteří provozovatelé tak čekají méně hostů.
-
Sommelier Oldřich Bujnoch vám představí Svatomartinská...
Radioporadna - Vinař, sommelier a rytíř Evropského vinařského řádu Oldřich Bujnoch a Svatomartinská červená vína - Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, moderátor


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.