Pan Suchý si mě vymyslel, směje se zpěvák a herec Petr Macháček, dlouholetá součást Divadla Semafor

12. květen 2023

Zpěvák a herec Petr Macháček je už léta neodmyslitelně spojený s Divadlem Semafor, kde účinkuje třeba v Kytici nebo v Čochtanově divotvorném hrnci a dalších představeních. Kromě Semaforu je to také Divadlo Bez Zábradlí, Divadlo Na Jezerce, Hudební divadlo Karlín, Hybernia a Kalich, i Národní divadlo ve výčtu jeho angažmá najdeme.

Petr Macháček pochází z Nového Bydžova, kde se narodil, a tam se i v příštích dnech také s představeními vrátí. Tak nás rovnou pozvěte!
Budou tři představení jsou v Královéhradeckém kraji. Příští týden v úterý 16. května představení Už je tady zas, to bude v Trutnově s Divadlem Na Jezerce, krásné představení, při kterém trošku mrazí, protože je aktuální, je tam postava Hitlera. Potom bych vás pozval do Bystré u Poličky 18. května, to bude zejména pro děti, protože tam hrajeme Koncert v barvách Semaforu s naší kapelou. A pak bych vás pozval do Nového Bydžova na 31. května, kde máme už čtrnáctý Jarní jazzový koncert. 14 let takto hrajeme a zpíváme.

Už jako kluk jsem chtěl být zpěvákem a hercem. Bral jsem telefon a zpíval Jóžina z bažin od Ivana Mládka. To byla má hitovka od čtyř let.
Petr Macháček, zpěvák a herec

Vracíte se z velké Prahy rád do východních Čech, do Nového Bydžova, kde jste se narodil?
Samozřejmě. Mám tam rodinu i kamarády. A hlavně jsem tady také začínal s rybařením, to je další má velká vášeň.

V Praze chodíte kam na ryby?
V Praze ne, ale teď o víkendu pojedu na Šumavu a tam budu lovit pstruhy.

Čtěte také

Pojďme se vrátit do Nového Bydžova a do vašeho dětství. Čím jste chtěl být jako kluk?
Představte si, že jsem chtěl být zpěvákem a hercem. Takže jsem si šel prostě za svým dětským snem. Ale jak to vzniklo, to nevím. I když vlastně můj první hit byl, když k nám volali lidé domů, tak jsem bral telefon a zpíval Jóžina z bažin. To byla má hitovka od čtyř let. Tedy možná Ivan Mládek na to měl vliv.

Co jste všechno studoval v Praze?
V Praze jsem studoval konzervatoř. Jsem diplomovaný umělec. Snažím se, aby mi to zapsali na občanku, ale bohužel nikdo to nezná. Ale jsem umělec.

A v Semaforu jste už jak dlouho?
V Semaforu asi tak 16 let.

Čtěte také

To se stalo jak? Šel jste, zaťukal na dveře, řekl dobrý den, pane Suchý, já jsem Petr Macháček a chtěl bych u vás hrát?
Říkáte to úplně přesně, ano. Na druhé straně se ozvalo, já jsem Jiří Suchý a budu hrát postavu faráře Petra Macháčka v nově připravované hře. Takhle přesně to bylo. Takže pan Suchý si mne vymyslel. On říká tuhle historku pro pobavení.

Jaký je Jiří Suchý?
Skvělý. Je to legenda, to je jasné, ale teprve v letošním roce jsem se odvážil, přestalo mi bušit srdce, když jsem s ním začal mluvit, protože zkoušeli jsme Dobře placenou procházku. Po 16 letech, kdy jsme hráli Dobře placenou procházku Miloše Formana v Národním divadle , se vrací do divadla Semafor. Pan Jiří Suchý hraje advokáta, já hraji listonoše, jeho roli, kterou kdysi hrál i v tom legendárním filmu.

Vy jste tedy spolupracoval i s Milošem Formanem.
Už jsem spolupracoval se dvěma režiséry, kteří mají Oscara. S Jiřím Menzelem a s Milošem Formanem. A teď se těším třeba na Jana Svěráka. Kéž by se mi to povedlo.

Jaké to je, zpívat hity po panu Suchém? Vy jste také natočil zajímavé cédéčko.
CD se jmenuje Koncert v barvách Semaforu a vydal jsem ho během covidu. Stal se ze mě vydavatel, protože jsem nechtěl jen sedět doma, tak jsem sháněl přes crownfunding peníze, sehnal jsem je a vydal CD. Pokřtili jsme ho v Semaforu v dubnu roku 2022. Až takhle pozdě.

Čtěte také

Ještě bych připomněl, že vaším velkým kamarádem byl herec Stanislav Zindulka. Jaký byl?
Jsem strašně rád, že se na Standu ptáte, protože to byl můj velký kamarád a podporovatel. První představení, které jsem hrál, bylo v Divadle Bez Zábradlí, jmenovalo se Cikáni jdou do nebe, on tam hrál otce Zobara a já jsem ho tam objevil. Dával mi podporu, stál při mých začátcích, když jsem začínal zpívat a koncertovat. On byl i prvním hostem v Novém Bydžově. Byl to jeho nápad, abych začal koncertovat. A postupně se to rozšiřovalo a teď už to bude počtrnácté.

Budete mít letos také nějakého hosta?
Budu mít hosta, je to kamarádka z Divadla Kalich Sabina Laurinová. Já učím její dceru na barrandovské základní umělecké škole populární zpěv. Je výborná, stejně jako Sabina.

Čtěte také

Jak se vám zpívá a hraje, když se vrátíte do Nového Bydžova? Je to jiné než jinde?
Řeknu vám, že ano. Vždy beru tento Jarní jazzový koncert, jako vrchol celé sezóny, protože chci přivézt něco nového, zazpívat nové písně, takže ty většinou mají premiéru v Novém Bydžově. A atmosféra je vždy úžasná. Já se tam strašně rád vracím, mám tam mnoho kamarádů i ředitel divadla Petr Kruliš nás velmi podporuje. Tedy není to jen o Jarním jazzovém koncertě, my se potkáváme potom i dál.

Na čem pracujete teď? Co se chystá u vás v dílně? Co Semafor nazkoušel?
Na podzim bude mít premiéru hra, která se jmenuje Poslední štace. Takže na to se těšíme a připravujeme se. Určitě tam bude Jitka Molavcová a pan Suchý, a já čekám na telefon od pana Suchého, že tam budu i já. Věřím tomu.

Naším hostem byl dnes zpěvák a herec, rodák z Nového Bydžova, Petr Macháček. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.