Karbanátky z rýže nejsou tak obvyklé, ale přesto chutnají skvěle

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové rizoto patří mezi jídla, která se rozšířila do dalších zemí. I k nám.

Nemáte rádi rýži? Zkuste si udělat rýžové karbanátky a uvidíte, jak vám přijdou k chuti. I ten, komu rýže nechutná a tvrdí, že se po ní „práší v krku“, ocení zajímavou verzi v podobě karbanátků. Jsou výbornou večeří či bohatší svačinou.

V zájmu zpestření stereotypního jídelníčku zkuste udělat netradiční karbanátky. Uvidíte, že to vaše okolí ocení!

Tak, dobrou chuť!

Co budete dnes potřebovat:

250 g jasmínové rýže
2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
1 malá cuketa
2 jarní cibulky
2 vejce
2 hrnky strouhanky
sůl
pepř
2 lžíce zakysané smetany
2 - 3 stroužky česneku
500 g bílého selského jogurtu
2 lžíce lučiny
cukr
citrón
(může být i provensálské koření)

Rýžové karbanátky (ilustrační foto)

Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 200 °C. Rýži uvařte podle návodu na obalu, sceďte a smíchejte s okapaným tuňákem, nastrouhanou cuketou, jarní cibulkou, vejci a hrnkem strouhanky. Hmotu podle chuti osolte a opepřete a vytvořte z ní 8 karbanátků. Obalte je ve zbylé strouhance, vyskládejte na plech, zastříkněte olejem a pečte 20 minut.
Česnekový dip:
Postup:
Smícháme bílý selský jogurt se zakysanou smetanou a s Lučinou. Přidáme prolisované stroužky česneku a dobře zamícháme. Česnekový dip osolíme, opepříme, okořeníme provensálským kořením (nemusí být). Dále přidáme citronovou šťávu vymačkanou z půlky citronu. Vše důkladně zamícháme. Na závěr přidáme cukr, aby se trochu srazila kyselost dipu. Podle chutí dokořeníme nebo dosolíme.

Informace o rýži:
Rýže je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Původ má v tropických oblastech Afriky a Asie. V botanice se rozlišuje přes 20 druhů, kulturních forem - obilnin - jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace.

Obilky rýže poskytují jednu z nejdůležitějších potravin na světě. A to především druh rýže setá, v menší míře pak druh rýže africká. Obilky se používají buď neloupané, nebo loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.