Kam zmizel kavalír v areálu Gayerových kasáren v Hradci Králové? Odkrýt by se měl v roce 2020

8. srpen 2018 08:38

V březnu a dubnu letošního roku odkryli archeologové z Muzea východních Čech v Hradci Králové část bývalého kavalíru, budovy využívané jako skladiště, který byl součástí barokní bastionové pevnosti z konce 18. století. K objevu došlo při archeologickém průzkumu před stavbou nového parkovacího domu. 

V současné době již stavební práce pokračují bez přerušení a stará zdiva byla překryta novými konstrukcemi.

Občané Hradce Králové se tedy ptají, kam zmizel tento unikátní objev a zda se kavalír nezboural.

Objevený bývalý kavalír ukazuje, že půdorys pevnosti je vepsán i do současného Hradce Králové

Archeologům se podařilo v Hradci Králové odkrýt část bývalého kavalíru

Naším hostem je archeolog z Muzea východních Čech v Hradci Králové magistr Radek Bláha. A to hlavně proto, že se hradeckým archeologům povedl jeden opravdu velký husarský kousek, když prováděli záchranný archeologický průzkum před stavbou nového parkovacího domu přímo v centru Hradce Králové. 

Vysvětlení přináší archeolog Mgr. Radek Bláha: „Kavalír se v žádném případě neodstranil. V rámci zachování této výjimečně dochované památky se zdivo přikrylo speciální tkaninou, aby se zabránilo působení vnějších vlivů. Následně byl kavalír zasypán inertním materiálem - hlínou a štěrkem, a přikryt dalšími stavebními vrstvami. Tyto práce proběhly za účelem ochrany kavalíru pro jeho budoucí odkrytí a zpřístupnění veřejnosti.“

Tomuto plánu je i přizpůsobena stavba parkovacího domu. Celý objekt bude stát na železobetonových pilotách a dalších základových zdech, na kterých je umístěna základová deska. Stavební konstrukce jsou navrženy tak, aby bylo možné pozůstatky zdiv znovu odhalit, aniž by to mělo vliv na statiku a provoz nových garáží.

Archeologům se podařilo v Hradci Králové odkrýt část bývalého kavalíru

Po dokončení stavby parkovacího domu bude kavalír znovu odkryt a zpřístupněn veřejnosti.

Ředitel muzea doc. Mgr. Petr Grulich, Ph.D. dodává: „Samotné odkrytí kavalíru plánujeme na rok 2020. V současné chvíli je rozhodující získat dostatek financí pro realizaci tohoto projektu. Cílem je vytvořit návštěvnický prostor, který provede návštěvníky dějinami hradecké pevnosti a seznámí je s obrannou funkcí tohoto unikátního objektu.“

autor: baj | zdroj: Muzeum východních Čech v Hradci Králové
Spustit audio

Související