Kam s kostmi od kapra? V rodinném prostředí můžete etiketu rozvolnit
Vánoce už jsou za dveřmi a na štědrovečerním stole se bude podávat kapr. A kapr se neobejde bez kostí. Kam je odkládat radí mistr společenského stolování Ladislav Špaček.
Kosti jsou záludné. Kosti kapra jsou dvojího druhy. Ty velké, při jejichž spolknutí opravdu hrozí velké nebezpečí. A pak malé, které klidně můžeme konzumovat bez velkého rizika, když se nám náhodou dostanou do zažívacího traktu. Ale i tyto kůstky je lépe vyjmout z úst.
Správně bychom to měli dělat tak, že kůstku dotlačíme jazykem ke rtům, zakryjeme ústa otevřenou dlaní a přes zakryté rty přeneseme na vidličku. Vidličkou odkládáme kosti buď na talířek, který by měl být připraven, protože z kapra bývá hodně kostí. Pokud extra talířek není k dispozici, odkládáme kůstky na okraj našeho talíře.
Zvýšenou péči věnujeme dětem a prarodičům. Pokud se rozhodnou vybírat kosti pomocí prstů, nic se nestane. V privátním prostředí rodinného krbu si to můžeme dovolit.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.