Kadeřnice a kosmetičky z Hradecka připouštějí, že poptávka po jejich službách klesá. Lidé šetří

29. květen 2023 08:49

Kosmetičky a kadeřnice už na svých tržbách poznávají, že lidé v ekonomicky náročné době začínají šetřit. Současnou inflaci a zvažované vyšší povinné platby sociálního pojištění by jim mohlo pomoci zvládnout rozšíření nabídky o služby, které si lidi neodepřou. Třeba proto, že pomáhají odstranit bolest - například pedikúra.

Čtěte také

„Vždy poprosím klientku, pokud by cítila něco nepříjemného, aby mi to řekla.“ Na rekvalifikačním kurzu předvádí praktické použití přístrojů pedikérka Květoslava Slezáková.

Jako OSVČ pracuje už 14 let. Začínala jako pedikérka, po druhé mateřské se do oboru vrátila už coby školitelka. „Lidé začínají přemýšlet, za co utrácejí peníze. Co se týče oboru pedikérky, tak si myslím, že bude vždy větší poptávka, než třeba u kosmetiky nebo u kadeřnic, kde si to ti lidé nějakým způsobem vyřeší sami.“

Podobně to vnímá i vyučená kadeřnice Michaela Kleňhová. Nižší poptávku u nich na malé obci se rozhodla vyřešit rozšířením služeb. Věří, že se jí nemalá investice do rekvalifikace na pedikérku vrátí a že si na sebe vydělá. „Pokud ta služba bude poskytována dobře a lidé si ji zaplatí, tak si myslím, že jsme schopni si na to sociální a zdravotní pojištění vydělat.

Čtěte také

Úbytek zákaznic pocítila i hradecká kadeřnice Klára Pavlištová. „Chodí zákaznice méně na barvu. Melíry si nechávají udělat, ale vlasy si nabarví doma a přijdou jen na stříhání. Takže určitě ten úbytek je znát.

Záležet prý bude ale hlavně na zájmu samotných zákaznic. Jak to vidí některé z nich? Alena Michálková chodí nyní na úpravu vlasů každých pět týdnů, ke kosmetičce jednou za tři měsíce. „Pro mne kadeřnice určitě věc zbytná není. Ale kosmetiku bych asi oželela.

Zákaznice Eva Myšáková to má podobně. „Chodím do kadeřnictví tak každých šest až osm týdnů, jak kdy. A na kosmetiku nechodím.

Čtěte také

Kadeřnice Klára Pavlištová dělá svoji profesi až 20 let, že by teď začínala a neměla klientelu, si při zvyšujících se cenách nedokáže představit.

O připravovaném vládním balíčku, který by pro ni znamenal mimo jiné i vyšší odvody na sociální pojištění, slyšela. „Na zdražování moc prostor není. Ale samozřejmě uvidíme, co bude a co ne.

Stejně to vnímá i většina námi oslovených kadeřnic, kosmetiček a pedikérek. Počkají, co přinesou další měsíce. a teprve poté se rozhodnou, zda budou pokračovat nebo skončí.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související