Juta musí propouštět, radnice v Jaroměři bez opozice a zlaté hradecké lvice. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Společnost Juta ze Dvora Králové, která patří s tržbami kolem osmi miliard korun k největším podnikům v kraji, chystá další propouštění. O práci možná přijde až 50 zaměstnanců pobočky v Úpici, která vyrábí agrotextilie - tedy tkaninu pod rostliny například do skleníků nebo na záhony. 24 lidí už výpověď dostalo.

Podle společnosti jsou za tímto nepopulárním krokem především drahé energie a dopady protiruských sankcí. Vedení firmy doufá, že se podaří práci pro zaměstnance udržet, na druhou stranu problémy, které čekají Evropu v souvislosti s energiemi, mohou mít daleko dramatičtější dopady, než se zatím může zdát. Reportér Tomáš Lörincz zjišťoval podrobnosti.

Čtěte také

Na radnici v Jaroměři na Náchodsku nebude opozice. Vládnout budou společně všechny strany, které se do zastupitelstva dostaly. Další zajímavostí je, že místostarostkou bude Marcela Holda z Hnutí Dobrých Proměn. Jde přitom o ženu, kterou lidé ve volbách nezvolili - skončila až na pozici třetí náhradnice za svou stranu.

„Samozřejmě zvítězily odborné kvality. Co se týče funkce místostarostky, tak paní Marcela Holda úplně jasně splňuje všechna kritéria úplně nejlépe,“ říká ke jménu budoucí místostarostky lídr Hnutí Dobrých Proměn Stanislav Rudolfský.

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji máme čerstvě dokonce hned dvojnásobné mistryně světa! Dva tituly přivezly členky hradecké Lions Academy z Chorvatska, kde se konalo Mistrovství světa v mažoretkovém sportu. Hradecké Lvice zvítězily v královské kategorii seniorky pódio a defilé pom-pom, což jsou sestavy s třásněmi.

Konkurence byla veliká - soutěžily týmy z různých koutů světa, například i z Jihoafrické republiky. Teď už hradecké lvice nacvičují nové sestavy, ale na tréninku si na mikrofon Českého rozhlasu Hradec Králové udělaly čas Yvony, Lenka, Natka a Denisa i trenérka Natálie Víšková.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.