Jsme v tom všichni spolu aneb Hradec si pomáhá. Hudba motivuje celou společnost, aby to nevzdávala

17. únor 2021

Budeme si povídat o hudebním projektu Jsme v tom všichni spolu, Hradec si pomáhá. Jedná se o motivační klip videoklip s osobnostmi z různých oblastí, kultury, sportu, lékaři, záchranáři, zpěváci. Za tímto počinem stojí zpěvák a muzikant Milan Šatník.

Jak se máš, jak se ti daří v téhle zvláštní době?
Tak to je určitě zajímavá otázka. Já se mám dobře, děkuji za optání. Snažím se ten čas využít nějakým způsobem pro sebe, pro novou tvorbu, takže dělám věci, které jsem donedávna nemohl, protože na to nebyl čas. Myslím si, že je na čase se nad to všechno povznést, vzpřímit se a jít dál. Začít pracovat.

Milan Šatník ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

I když teď nejde živě zpívat pro publikum. To ti musí hodně chybět, ne?
Určitě, interakce s publikem, je to droga pro muzikanta. Ale na druhou stranu se to snažím brát tak, že teď mám čas se připravit a těm lidem dát o mnoho víc, než jsem byl schopný předtím.

Chci předávat sám sebe, v písničkách své pocity. Jsem Milan Šatník, nikdo jiný, a to chci lidem dávat ve své vlastní tvorbě.
Milan Šatník, zpěvák a muzikant

Viděl jsem tě zpívat z balkonu na sociálních sítích, ještě dalšími kolegy. Trošku mi to připomnělo Itálii na jaře, kdy tam také zpívali zpěváci pro veřejnost.
Tohle bylo mezi svátky, kdy mě pozval Martin Franze, a tak jsme zpívali vánoční písně z balkonu pro lidi.

A líbilo se ti to? To je takový netradiční, nevšední zážitek, zpívat z balkonu.
Ještě jsem to nezažil, to je pravda. Bylo to opravdu zajímavé, když lidé tam z dálky, šli z nějakého obchodu, zastavili se s těmi košíky a tleskali, zpívali, bylo to zajímavé, něco jiného.

Čtěte také

Já bych se možná teď zastavil ještě u Freddieho Mercuryho. Jen připomeň, jak to tenkrát bylo, protože ty ho máš rád odmalička, je to tak?
Samozřejmě díky rodičům to znělo doma každý den, pouštělo se to a mně se ta hudba vryla do srdce. Já hudbu miluji a hodně mě inspiroval příběh Freddieho. Díky muzice kapely Queen jsem se vůbec začal zajímat o hudbu. A posléze mě ta hudba dostala do různých zajímavých koutů, takže díky kapele Queen jsem tam, kde jsem a mohu kráčet po své cestě.

Já bych ještě vzpomenul Petera Freestona, osobního tajemníka Freddieho Mercuryho, se kterým spolupracuješ i na projektu pro děti, kdy je upozorňujete na nemoc AIDS. Je to tak?
S Peterem jsme přátelé už asi 10 let a poslední 3 roky to je úžasné. Všechno se otočilo a vlastně mu děláme management, takže je to prima.

Milan Šatník

Ale ty se chceš odstřihnout malinko od Freddieho Mercuryho a jít svou vlastní cestou?
Já jsem nikdy nenapodoboval Freddieho. To je nemožné. Ale samozřejmě každý muzikant chce dělat svoji tvorbu a já jsem to bral tak, že jsem načerpal nějaké zkušenosti v zahraničí i na základě této spojitosti. A už chci předávat sám sebe, v písničkách své pocity a tak dále. Takže to odstřihnutí beru tak, že jsem Milan Šatník, nikdo jiný, a to chci lidem dávat ve své vlastní tvorbě.

Čtěte také

A už na něčem pracuješ?
Tak připravujeme album. Peter Freestone nám napsal texty, jak se Freddie cítil v různých životních osobních situacích. Máme 12 písniček a konečně máme stálou kapelu. Album bude hotové v září, kdy vyjde spolu s novou knížkou Petera Freestona.

Takže se máme na co těšit. Teď mě zajímá hudební nápad Jsme v tom všichni spolu, Hradec si pomáhá, což je tedy videoklip nebo písnička? Řekni sám, co to vlastně je?
Je to má první česká písnička s českým textem. Nikdy jsem nezpíval česky, takže tohle je úplně poprvé. V rychlosti to vzniklo v nahrávacím studiu, kde připravujeme album na počest Freddie Mercuryho. A řekli jsme si, že stejně do zahraničí nemůžeme. Lidé se nás furt ptali, jestli uděláme českou písničku, tak jsme se rozhodli, že ji uděláme. Já jsem zrovna četl článek, jak se situace zhoršuje a říkám si, že jsme v tom prostě všichni spolu. A v tu chvíli vznikla nosná linka refrénů, Jsme v tom všichni spolu, táhneme za jeden provaz. A když jsem jel z Prahy do Hradce, tak mě napadlo, že bych oslovil široké spektrum lidí a uděláme projekt, charitativní počin a velký klip.

Milan Šatník - studio - Deep4You - Pardubice - Pavel Hlaváček

Kdo se na tom tedy všechno podílí? Ty jsi autorem hudby?
Jsem autorem spolu s kytaristou Honzou Vackem a je v tom má kapela Devinne. S celým projektem pomáhá produkční tým, z Hradce Králové Sabina Kvak za společnost Kvak Events nebo Pavel Staněk za Hradec si pomáhá. Nadační fond Aquapura Pavla a Moniky Staňkových bude součástí tohoto projektu, protože tam půjde výtěžek. A předává se na hematoonkologickou kliniku Fakultní nemocnice Hradec Králové. Z interpretů tam máme Natálku Grossovou, Kamilu Nývltovou, Martina Haricha ze Slovenska, abychom to propojili. Samozřejmě zpívám tam i já. Máme tam i sportovce, například hokejistu Radka Smoleňáka a běžkyni Evu Vrabcovou Nývltovou.

Snažíme se ukázat, že nejde o to, kdo co děláme. Každý máme své místo. To by si společnost měla uvědomit.
Milan Šatník, zpěvák a muzikant

To je pěkné, že je tam zastoupený i sport.
Přesně tak, snažíme se tím motivovat společnost, aby to nevzdávala. Abychom zvedli společně hlavy a společnými silami tohle přečkali. V tom videoklipu uvidíte číšníky, kadeřníky, různé profese, kterých se to dotklo. A opět se snažíme ukázat, že nejde o to, kdo co děláme. Každý máme své místo. A jsme prospěšní všichni navzájem pro sebe, proto jsme v tom všichni spolu. To by si společnost měla uvědomit. Jsme v tom všichni spolu.

Radek Smoleňák, Milan Šatník, Richard Nedomlel, Miroslav Lavický

Moc se mi ten projekt líbí. Takže se těším na jeho premiéru, kdy to bude?
Já jsem zapomněl ještě zmínit sbor Boni Pueri. Takže jsme teď dotáčeli jednoho člena po druhém ze sboru Boni Pueri kvůli restrikcím, takže trošku nám ten covid dělá potíže v tom načasování. Musíme to dělat takto postupně, ale příští týden dotáčíme, máme poslední natáčecí dny. Takže si přeji, aby to ke konci tohoto měsíce vyšlo.

Budeme držet palce.
Mockrát děkujeme.

A v září potom bude cédéčko i s knížkou od Petera Freestona? Co tam bude?
Je to vlastně Peterova biografie, je to takové vyznání jeho života, kdy uprostřed knížky budou zveřejněna fakta o Freddieho životě. To znamená věci, co svět vlastně neví. A na konci knížky popisuje, jak se dostal sem do České republiky. Budou tam texty obsažené na našem albu, protože to je součást nezveřejněného soukromí Freedieho života. A na konci knížky bude přilíplé naše cédéčko. V září bude předpremiéra a bude to vycházet 24. listopadu.

Milan Šatník a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moc se budu těšit. Milan Šatník byl dnes naším hostem, na shledanou.
Mockrát děkuji a přeji hezký den.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související