Jiřina a František Tlukovi oslavili 70 let společného života a vkročili do síně platinových svateb

25. červenec 2019

Do síně platinových svateb v Hradci Králové vstoupil další pár. Jiřina a František Tlukovi oslavili 70 let společného života. 94letý pan František svou ženu miluje, obdivuje a respektuje celý život. Jeho o čtyři roky mladší žena Jiřina mu lásku a vzájemný respekt už od svých dvaceti let oplácí stejnou měrou. 

Mezi gratulanty na Novém Hradci Králové se s mikrofonem a kytičkou přidala i redaktorka Eva Boudová.

Karel Korunka, jeden z našich nejstarších aktivních hudebníků, oslavil se ženou platinovou svatbu

Karel Korunka, jeden z našich nejstarších aktivních hudebníků, oslavil se ženou platinovou svatbu

V následující reportáži pro vás máme mimořádný životní příběh. Karel Korunka je ve svých devadesáti letech jedním z nejstarších aktivních hudebníků u nás. V dechovém orchestru Podzvičinka hraje na křídlovku a na každý koncert ho doprovází jeho manželka. Tu si vzal před těžko uvěřitelnými 70 lety a před několika dny tak oslavili platinovou svatbu. 

Paní Jiřina Tluková se narodila v roce 1929. Vyučila se švadlenou, jehlou a nití se oháněla po celý svůj pracovní život a ještě i dlouho v důchodovém věku.

František Tluka se narodil v roce 1925. Stejně jako jeho otec byl celý život pokrývačem, i v době, kdy mu bylo přes 80 let tahal sám balíky lepenky na střechy coby soukromý podnikatel.

Oba manželé jsou „Hradečáci jako poleno". Jejich osudovám městem se stal právě Hradec Králové. Prožili tu spolu 2. světovou válku, při měnové reformě přišli o všechny peníze ušetřené na stavbu domu. Ale svůj vysněný dům si nakonec postavili.

Občas prý přišly i přeháňky v osobním životě, kterým se tak dlouhý vztah nemůže úplně vyhnout. Ale pan František o své ženě stále mluví jako o „své Jiřince", která se stala jeho jedinou, zato celoživotní výhrou.

Jiřina a František Tlukovi mají 3 děti, 7 vnoučat a 14 pravnoučat.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.