Kamenná svatba ve Vižňově. 65 let společného života oslavili Vlasta a Josef Školníkovi

10. duben 2018 17:05

Manželé Školníkovi prožili celý život ve Vižňově na Broumovsku, společně vychovali tři dcery, mají šest vnoučat a jedenáct pravnoučat. Ani po tolika letech manželství jim nechybí humor a nadhled.

Dědo, byl jsi spokojenej, nebo jsi nebyl spokojenej?" No, co jsem měl dělat?" Říká, že to asi musel se mnou vydržet," Vlasta a Josef i po pětašedesátiletém manželství vtipkují.

Poznali se už jako děti, společně začali žít krátce po druhé světové válce, o několik let později se vzali. Mají prý za sebou lepší i horší chvilky, asi jako v každém manželství.

Ale myslím si, že když už jsme to vydrželi tak dlouho, tak že to bylo dobrý," usmívá se paní Vlasta, která pracovala dlouhá léta jako poštovní doručovatelka, Josef působil prakticky celý život jako sládek v místním pivovaru.

Pivo má rád i teď, manželka mu ale jeho vášeň moc neschvaluje. „Čím mě štve? Že mě nechce poslouchat, že teď už nesmí pít tolik pivo. A on, starej pivovarník, tak si myslí, že už nemůže od toho jít. Ale pivo mu nikdy neschovávám. Jen mu to zakazuji, že už to není pěkný. Že by to už neměl pít."

Kamenná svatba Vlasty a Josefa Školníkových

Na obou je vidět, jak si slavnostní den užívají, i přes problémy s chůzí odmítají při cestě k neformálním obřadu využít výtah a stoupají po schodech.

„Vážená paní starostko, dovoluji si Vám představit zde přítomné manžele. Pana Josefa a paní Vlastu Školníkovi z Vižňova. Předstupují před Vás paní starostko, aby si slavnostně připomněli svůj slib, který si dali před 65 lety."

Kamenná svatba Vlasty a Josefa Školníkových

Slavnostní okamžik si nenechalo ujít několik desítek příbuzných. Společně vzpomínali na pravidelná setkání celé rodiny. Podle vnučky Jany především ve vižňovském domě obou oslavenců. „My jsme se tam scházeli opravdu pravidelně každou sobotu. Vždycky nás byl plný barák. Celé léto jsme byli na zahradě. Tam to bylo opravdu hezké." Část stavení sice před nedávnem vyhořela, přesto se oba senioři odmítají odstěhovat. Říká to jedna z dcer, paní Blanka. „Chtěli jsme, že bychom je dali někam do nějaké garsonky, ale náš děda řekl, že prostě nikam jinam nepůjde."

Václav Plecháček na Kamenné svatbě Vlasty a Josefa Školníkových

I proto si celá rodina přeje, aby Vlastě a Josefovi i v požehnaném věku co nejdéle přálo zdraví a společné manželství bylo i nadále šťastné a spokojené.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související