Jiří Bartoška šel kvůli ní dohola, posilující očkování a koně Milana Šimka. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Smysl pro tumor. Tak se má jmenovat nový seriál, který natáčí osmdesátičlenný filmový štáb České televize v Hradci Králové pod vedením režisérky Terezy Kopáčové. Scénář napsal Belgičan, jenž rakovinu sám prodělal a chtěl ukázat nejen temné, ale i humorné situace, které sám zažíval.

Jeden z herců, charismatický Jiří Bartoška, se kvůli své roli nechal dokonce ostříhat dohola. O čem nový seriál vypráví? Jaké bude obsazení? Co je na jeho filmování nejnáročnější? A kde všude se točí? Poslechněte si exkluzivní rozhovor moderátorky Pavly Kindernayové s režisérkou Terezou Kopáčovou.

Čtěte také

Rezort zdravotnictví spustil další očkovací kampaň proti covidu. Čtvrtá posilující dávka je dobrovolná, komu ji lékaři doporučují? Kdy je ideální doba pro očkování a bude současná vakcína účinná i na nové varianty koronaviru?

Vedoucí lékař Očkovacího centra a Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Pavel Kosina hovoří v naší radioporadně. „Když někdo říká, že vakcína není prověřená, tak to vzbuzuje úsměv. Protože asi nemáme historicky tolik dat na žádná jiná očkování.“

Čtěte také

V českých lesích jsou stále potřeba koně pro stahování dřeva z těžko přístupných lokalit. Na strmých svazích, nebo úzkých lesních cestách totiž není možné využít techniku. Práce v lese je přitom fyzicky namáhavá a to jak pro koně, tak i kočího.

Les kousek od Police nad Metují na Náchodsku, místo, kam se nedostane těžká technika. O přepravu kmenů stromů se tady stará Milan Šimek a jeho kůň Gaston. Dělá tuhle práci od vojny, tedy už 38 let. Vystřídal desítku koní. Vztah měl ke každému, s jedním to prý ale bylo výjimečné. Kupoval ho jako hříbě, prožili spolu kus života.

autor: baj
Spustit audio

Související