Jičínští policisté kontrolují cyklisty. Někteří si pletou pěší zónu s cyklistickou stezkou

30. květen 2018 09:45

Jičínští policisté se v těchto dnech zaměřili na kontroly cyklistů.  Podle policie jich je ve městě víc než dřív. Někteří z nich ale nemají svá kola v pořádku a za to jim hrozí pokuty. Dalším problémem je, že hodně cyklistů jezdí na místa, kam jezdit nesmějí. Ohrožují nejen sami sebe, ale třeba  i chodce.

Na Jičínsku podle policistů přibývá cyklistů. A to jak místních, tak i těch, kteří městem projíždějí. Někteří přitom podceňují výbavu a hrozí jim za to pokuta. Na kontrolu cyklistů se s policisty vydala i reportérka Kateřina Kohoutová.

Dopravní policista Václav Prokeš zastavuje cyklistu na ulici Hradecká: „Dobrý den, zkontroloval jste si před jízdou kolo? Koukám, jestli máte odrazová skla, což máte. Vzadu červené světlo máte. Světlo vepředu v případě snížené viditelnosti, zvonek máte."

Tento cyklista měl veškeré vybavení v pořádku. Neuplynula dlouhá doba a policista zastavuje tentokrát cyklistku: „Dobrý den. Proč jedete na kole po chodníku? Jestli se bojíte jet na kole po hlavní silnici, tak musíte z kola slézt a jít po chodníku pěšky. Ne na něm jezdit."

Cyklistika - kolo

Podle Aleše Brendla, mluvčího jičínské policie, v poslední době přibývá cyklistů, kteří i tam, kde nemají co dělat: „Největší nešvary vidím v tom, že většina cyklistů si plete pěší zónu s cyklistickou stezkou. Tudíž nám vjíždějí do pěších zón, kde nemají co dělat. Rovněž vidím problém tady v okolí Jičína, kdy nám cyklisté vjíždí na čtyřpruh do Úlibic."

Co je největší problém s vybavením kola? Co nejčastěji cyklistům na jejich kolech chybí?

„Cyklistům chybí odrazová skla ve výpletu kol, rovněž kola nejsou opatřena pro jízdu za snížené viditelnosti ať už předním světlometem nebo zadní svítilnou," vysvětluje Aleš Brendl.

Městská cyklistika

Jakou může člověk dostat pokutu, pokud jeho kolo nebude splňovat povinnou výbavu?

„Pakliže má cyklista kolo, které neodpovídá technickým předpisům, hrozí mu pokuta až do výše 2 tisíc korun," dodává Aleš Brendl.

Policisté budou v kontrolách cyklistů pokračovat i v následujících dnech. A hodlají se zaměřit také na to, zda nejezdí na kole pod vlivem alkoholu.

Spustit audio

Související