Cyklisté v Trutnově nemají kde parkovat. V Trutnově by mohl vyrůst parkovací dům pro kola

7. červenec 2017

Zamykat je u stojanů se někteří bojí, protože kola jsou podle policistů často terčem zlodějů. Proto jeden ze zastupitelů přišel s nápadem vybudovat parkovací dům pro kola. Město podává žádost o dotaci na jeho stavbu. Ta má přijít na 13 milionů korun. Parkovací dům by měl stát poblíž vlakového a autobusového nádraží. Radnice tím chce vyřešit problémy s parkováním kol.

Paní Martina Brožová z Trutnova přiznává, že na kole jezdí prakticky každý den: „Jezdím téměř denně. Hlavně do práce. A když je čas, tak rekreačně, do hor a tak."

Má však velké obavy kolo někde zaparkovat: „Řeším to tak, že si jej zamykám zámkem, když mám strach, že by mi jej někdo ukradl. Když je to na delší dobu."

Čtěte také

S nápadem vybudovat parkovací dům v Trutnově pro kola přišel zastupitel Martin Jiránek z Pirátské strany: „V těch městech to funguje. Cyklisté to začali velmi rychle oceňovat a používat. Tak mě přesvědčili o tom, že bych to mohl představit i u nás v Trutnově."

Cyklista na kole

Sám přiznává, že zaparkovat kolo kdekoliv ve městě, je v současné době velký problém: „Všechny studie, které jsem četl, dokazují to, že aby lidé víc používali kolo při cestě do města, nebo do zaměstnání, tak základem je, aby si jej mohli někde bezpečně uložit. A to prostě současné možnosti zapnutí si kola ve městě neumožňují. Lidé neriskují krádež svého kola za 20 či 40 tisíc korun."

„Parkovací dům by měl vyrůst poblíž cyklostezky, která vede podél řeky a to u autobusového nádraží. Tak, aby to bylo co nejblíže dopravním uzlům, jako jsou autobudové i vlakové nádraží. A současně poblíž centra města," říká Michaela Dědková, tisková mluvčí trutnovské radnice.

„Zastupitelé schválili to, abychom požádali o dotaci na vybudování parkovacího domu pro kola. Pokud bude dotace schválena, tak by se v příštím roce mohlo začít s výstavbou. Jde o dotaci ve výši 90 procent, s tím, že očekávaná částka na výstavbu je 13 milionů korun včetně DPH," doplňuje Michaela Dědková.

Pokud by lidé o parkování v domě měli zájem, město nevylučuje, že by mohlo pořídit i další.

Spustit audio