Jičínská nemocnice má připravené oddělení pro pacienty s koronavirem. Kde je a jak vypadá?

20. březen 2020 11:35

Oblastní nemocnice v Jičíně uvolnila samostatné lůžkové oddělení a vybudovala speciální oddělení pro záchyt pacientů s respiračními potížemi, tedy s nakaženými koronavirem. V případě potřeby už je nachystaný i tým vyškolených zdravotníků. Vstup do areálu nemocnice je omezen, dohlíží na to městská policie a vypomáhají medici. Podrobnosti zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Nemocnice má připravené samostatné oddělení. Vzniklo v přízemí pavilonu chirurgie v prostorách gastroambulancí.

„Tyto prostory jsme uvolnili tím, že jsme dali dohromady chirurgické obory. Protože vzhledem k tomu, že jsme zastavili veškeré plánované operace, tak si to můžeme dovolit," vysvětluje ředitel nemocnice Tomáš Sláma.

Čtěte také

A dodává, že případní pacienti budou na tomto oddělní naprosto izolování od ostatních.
„To máme zajištěno tak, aby pacient, který bude pozitivní na Covid 19, případně jinak infekční, se nedostal do styku s ostatními pacienty. Zejména dejme tomu s pacienty z interny a jiných oddělení."

Nemocnice už má připravené i týmy lékařů a zdravotníků, kteří se tu budou střídat ve směnném provozu. Dále je vyškoleno šest odběrových sester, které by měly provádět stěry pro vyšetření na Covid 19.

Zjištění provede hradecká laboratoř

„Zatím v tuto chvíli tam, kde můžeme, tak uvolňujeme zdravotníky, aby si odpočinuli. Byť jsou to všechno profesionálové, tak pracují v jiných podmínkách, než byli zvyklí."

Vstup na infekční oddělení v Jičíně z Bolzanovy ulice

U vchodu do areálu zdravotnického zařízení stojí stan. U něj jsou medici, kteří zastavují příchozí.
„Ti nám dělají takovou vstupní kontrolu před nemocnicí a informují pacienty, kteří chodí do nemocnice a vysvětlují jim situaci. Případně rozdávají roušky, kterých ovšem mnoho nemáme. Ale některé plátěné roušky dáváme i pacientům."

Vstup do nemocnice každý den hlídá městská policie

„Máme jednoho člověka u vrátnice do nemocnice. Snažíme se ochránit zdravotnické zařízení, aby tam zbytečn nechodili lidé, kteří tam být nemusí," vysvětluje velitel městské policie Karel Juryca.

Spustit audio

Související