Ježíškova vnoučata vezmou pana Honzu na bouřlivý koncert Iron Maiden

22. prosinec 2017 14:26

Vypravíme se do Domova svatého Josefa v Žirči, kde žijí lidé postiženi roztroušenou sklerózou. A právě na tomto místě plnila přání Ježíškova vnoučata. 

Každý z nás má své sny. I pan Honza, který žije v Domově svatého Josefa v Žirči. Má rád tvrdší muziku a tak si přál jet na koncert Iron Maiden. Splní mu jeho přání Ježíškova vnoučata? Na to se ho zajela zeptat naše reportérka Jana Házová.

Míříme za rockovou hudbou. Honza si přál lístky na Ozzyho Osbourna nebo Iron Maiden.

V jaké fázi je to jeho přání? Víme už něco bližšího?

„Víme. Velmi brzy nás kontaktovala dárkyně, která je teď už v kontaktu přímo s Honzou. Takže já už nic víc nevím," usmívá se Michaela Hospodková z Domova svatého Josefa v Žirči.

„Paní Klára mi napsala a já jsem jí odepsal. Takže teď už budeme řešit podrobnosti. Mělo by se jednat o koncert kapely Iron Maiden 20. června v Praze - Letňanech. Je to paráda," doplňuje radostně Honza.

A co si bude Honza pouštět za muziku o Vánocích? Zvítězí koledy nebo rocková muzika?

„Rockové koledy," usmívá se velký rockový fanoušek Honza, klient Domova svatého Josefa v Žirči.

03475325.jpeg

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související