Jednání o vládnoucí koalici v Hradci Králové se protahují. Hnutí Rozvíjíme Hradec má nový požadavek

3. listopad 2022 09:52

Sestavení povolební koalice v Hradci Králové nadále vázne. Koalice HDK-TOP09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení se včera sešla už podruhé v tomto týdnu. Hnutí Rozvíjíme Hradec totiž přišlo s novým požadavkem. Podrobnosti zjišťoval reportér Jakub Vik, který povolební vyjednávání sleduje.

Zatímco v pondělí si hnutí Rozvíjíme Hradec chtělo vyjednat ke správě některá témata z oblasti rozvoje města, na včerejším jednání od tohoto požadavku upustilo.

Čtěte také

Místo toho by ale chtělo u plánované náměstkyně z tohoto hnutí Ilony Dvořákové rozšířit její přidělené oblasti kultury a cestovního ruchu také o oblast sportu.

Pokračuje lídr hnutí Rozvíjíme Hradec Jan Holásek: „Po celou dobu jednání jsme deklarovali zájem o zapojení našeho hnutí do výkonné gesce rozvoje. To nebylo přijato. Tak jsme se za účelem dosažení dohody nakonec rozhodli ustoupit od našeho podílu na této výkonné gesci. A navrhli jsme naši ucelenou gesci kultura, cestovní ruch a sport, která v Hradci Králové dlouhodobě funguje.

Oblast sportu má podle platné dohody na starosti lídr ODS a možný první náměstek primátorky Miroslav Hloušek.

Jak na to všechno reagují další koaliční partneři?

Čtěte také

Ostatní strany, tedy HDK + TOP 09, ODS, Piráti a Změna pro Hradec a Zelení, vyjádřily nad požadavkem hnutí Rozvíjíme Hradec překvapení. A to dokonce v písemném prohlášení, které rozdaly novinářům potom, co zástupci Rozvíjíme Hradec opustili jednání o něco dříve.

To se dosud nikdy nestalo, vždy se všechny strany domlouvaly na tom, s čím mezi novináře po jednání jednotně přijdou.

Každopádně zbylá čtyři uskupení do už domluvených oblastí znovu zasahovat nechtějí, říká lídr ODS a možný první náměstek primátorky Miroslav Hloušek. „Hnutí Rozvíjíme Hradec dosud spíše otvíralo záležitost rozvoje města. A dnes zase otevřeli oblast sportu. Obáváme se toho, že by to příště mohla být zase jiná oblast. My, tím myslím čtyři strany nebo hnutí, si myslíme, že oblasti jednotlivých gescí už byly dávno uzavřeny a není na programu je skutečně znovu otevírat.

Kdy se tedy strany sejdou k dalšímu jednání?

Čtěte také

To v tuto chvíli nevíme. Strany se právě ani nedomluvily na dalším termínu schůzky.

Pokračuje Jan Holásek z hnutí Rozvíjíme Hradec. „Já jsem přesvědčený o tom, že se s kolegy spojíme během dnešního dne a budeme diskutovat. Termín dalšího jednání stanoven nebyl, ale já věřím, že bude velmi brzy. Aspoň my jsme k tomu rozhodně připraveni.“

Všech pět uskupení po včerejší schůzi znovu deklarovalo, že se na budoucí vládě města chtějí domluvit. V tuto chvíli je jasné, že strany do konce týdne koaliční smlouvu podepsat nestihnou a budou mít co dělat kvůli schvalování uvnitř svých organizací i příští týden, pokud by pak nové vedení chtěly zvolit na dalším zasedání zastupitelstva Hradce Králové v úterý 15. listopadu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související