Jarní prázdniny tradičně přilákaly tisíce turistů do Krkonoš. Jaké jsou aktuální sněhové podmínky?

5. únor 2024 08:49

Tisíce turistů vyrazily na dovolenou do Krkonoš. Hotely a restaurace nabraly na období jarních prázdnin posily. Řady brigádníků rozšířily také půjčovny a lyžařské školy. Dá se ještě sehnat nějaké volné místo v Krkonoších? To je otázka pro reportérku Kateřinu Kohoutovou.

Čtěte také

Velké hotely jsou opravdu podle jejich majitelů a provozovatelů většinou až do konce února obsazené. Menší hotely mají sem tam ještě nějaké volné místo, ale mnoho jich nezbývá. Prázdniny totiž nezačaly pouze v České republice, ale také v některých regionech v Polsku a Německu.

O tom, že o tyto termíny jarních prázdnin je na horách tradičně velký zájem, svědčí i rezervace, které si lidé dělali s velkým předstihem. V tomto období, oproti jiným částem zimy, hoteliéři většinou upřednostňují zejména týdenní pobyty. Takže mnohdy kratší pobyty ani nenabízejí.

Teploty se ovšem drží poměrně vysoko. Jaké čekají lyžaře aktuálně podmínky v Krkonoších?

Čtěte také

V tuto chvíli tady opravdu hodně silně prší, déšť je ve Špindlerově Mlýně intenzivní, a po silnicích se valí voda. Takže je nutné být na komunikacích opatrný. Co se ale týče množství sněhu, tak ve většině areálů jsou podle provozovatelů zatím podmínky pro lyžování relativně dobré.

Protože se podařilo vytvořit dostatek technického sněhu. Náročnější je za vyšších teplot údržba ovšem sjezdovek. Počasí se podepisuje hlavně na níže položených běžeckých tratích, kde sněhu ubývá a také např. na sáňkařské dráze v Janských lázních, která je až do odvolání uzavřena. Některé části trati jsou totiž zledovatělé a jízda by byla podle provozovatelů nebezpečná.

Čtěte také

Velké počty turistů znamenají také velké počty aut. Jak se na nápor připravily obce a skiareály?

Na to se příliš připravit nedá, parkovací plochy totiž nejde nafouknout. Radou je, aby ti, co jsou ubytovaní a mají místa u hotelů, po dobu pobytu nejezdili ke sjezdovkám a nezabírali parkovací místa jednodenním lyžařům. Lepší je využít skibusy.

Některé obce jsou v kontaktu s policií. Proto, když nastanou nějaké problémy, policie je ihned řeší. Zaměřuje se především právě na parkování a plynulou dopravu.

Spustit audio

Související