Jana Malá se pohybuje s pomocí francouzských holí. Přesto s láskou vyrobila už stovky hraček

2. leden 2018 11:48

Manželé Jana a Miloslav Malých se v posledních letech pohybují výhradně s pomocí francouzských holí, důležitou oporou v domácnosti je jim dcera Markéta. I přes pohybová omezení jsou manželé v důchodovém věku neuvěřitelně činorodí. 

Paní Jana posílá každý rok před vánoci do televizních adventních koncertů desítky roztomilých pletených hraček, její manžel filmuje všechny důležité události především v Nové Vsi nad Popelkou, ale i jinde na Lomnicku. Vzniká tak cenný filmový archivní materiál.

Do domku Malých jsme vstoupili s první sněhem, kdy paní Jana finišovala se zásilkou hraček pro potřebné.

Obývací pokoj manželů Jany a Miloslava Malých v domku v Nové Vsi nad Popelkou je po většinu roku zároveň i dílnou. U stolu má svůj tvořivý prostor Jana: s klubky, háčky, pletacími jehlicemi, nitěmi a molitanem, i s už vyrobenými hračkami.

Hned vedle je Miloslavova oáza s nahrávací technikou, přehrávači, monitory a s filmotékou. Starší filmy tam filmař postupně digitalizuje na DVD nosiče. Stále také spolupracuje s muzeem v nedaleké Lomnici nad Popelkou. Navzdory omezenému pohybu tam ochotně filmuje každou výstavu.

V 70. letech ještě jako zaměstnanec lomnického podniku Elitex pořídil mimo jiné dokumentární snímky, které zachycují tradiční textilní výrobu.

V pracovně manželů Jany a Miloslava Malých

Místnost, která sousedí s obývacím pokojem, to je království dcery Markéty. Slouží i jako pelíšek pro sbírku medvědů, které „opletla" její maminka Jana. Markéta také nezahálí. Kromě péče o domácnost se specializuje hlavně na výrobu teplých barevných ponožek.

Celoroční práce na dárcích pro potřebné dává životu nový smysl

„Začít s obdarováváním pletenými hračkami mě napadlo při mém pobytu v nemocnici, to je tak 21 let. Zpočátku jsem do televizních adventních koncertů posílala asi sedmnáct kousků, pak dvacet pět, postupně jich přibývalo až na padesát pět. Letos posílám bezmála padesát. Pracuji na nich celý rok," říká s úsměvem Jana Malá.

Předávání dárků se nikdy osobně nezúčastnila, i když ji pořadatelé zvali, aby ji mohli představit divákům.

„Zdravotní stav mi to nedovoluje, ale to nic nemění na tom, jak mě zahřeje u srdce, když z obrazovky zazní moje jméno a poděkování," dodává s dojetím dárkyně, která neumí být lhostejná.

Pyšný je na ni i manžel Miloslav, který spolu s ní snáší dobré i zlé už čtyřicet sedm let.

Rozhlasovým posluchačům přejí hlavně zdraví a také, aby se jim v životě dařilo dělat to, co je baví, ale zároveň i něco pro druhé.

Dcera Markéta Malá s jedním ze svých sběratelských kousků, kterého opletla maminka Jana
Spustit audio

Související