Jaká je situace v hradecké fakultní nemocnici, kde k 1.12. vypovědělo přesčasovou práci 400 lékařů?

8. prosinec 2023 07:20

Téměř polovina z 900 lékařů ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové vypověděla od 1. prosince přesčasovou práci. Byl to krok, kterým lékaři podpořili požadavky na změny zákoníku práce a růst platů. Nemocnice proto částečně omezila neakutní zákroky. 

Na to, co by se ve fakultní nemocnici mohlo změnit po podepsání dohody mezi lékaři a ministerstvem zdravotnictví, jsme se zeptali jejího ředitele Aleše Hermana.

Čtěte také

Jaká je aktuální situace v královéhradecké fakultní nemocnici? Platí stále, že část lékařů odmítá sloužit přesčasy?
Zatím stále trvá protest lékařů. Protože oni jej zatím neodvolali a čekají na podpis dohody mezi vládou, reprezentovanou ministrem zdravotnictví, a zástupci odborů.

Změní se nějak situace po pátečním podpisu dohody mezi lékaři a ministerstvem zdravotnictví?
Pokud v pátek dojde k podpisu dohody, jejíž znění jsme už mohli vidět, tedy pokud budou obě strany svolné k tomu, že ji podepíší, tak mám hned následně naplánováno jednání s našimi odbory, řekněme v řádu dvou hodin.

Čtěte také

Po podpisu dohody, který je naplánován na 11:30 hodin dopoledne, máme sjednanou poradu s odbory na 15:00 odpoledne. Aby nám odboráři sdělili své stanovisko. Pokud odvolají svůj protest, budeme podnikat nějaké další kroky. Záleží nyní zcela na postoji lékařů, jak se zachovají po podpisu.

Jak se hradecká fakultní nemocnice připravuje na plánování lednových služeb?
Jak říká moje vzácná zástupkyně, to je spojitá nádoba. To znamená, že pokud lékaři odvolají svůj protest, budeme se snažit rozepsat služby tak, jak jsme je sloužili celá desetiletí. Pokud neodvolají protest, budeme muset pokračovat v omezeném provozu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související